Tiso: Silná střední vrstva společnosti je základem vyspělých zemí

7. 3. 2016

Co je střední vrstva společnosti, kdo do ní patří, proč je důležitá?

Kvalifikovaní zaměstnanci nejrůznějších oborů jako jsou učitelé, zdravotníci, kvalifikovaní technici, specialisté, či pracovníci ve službách apod., svobodná povolání advokátů, architektů, soukromých lékařů, střední a menší podnikatelé – tito lidé mají něco společného – patří do střední sociální vrstvy.

Lze říci, že právě aktivita této vrstvy společnosti je hlavním hybatelem úspěchu a bohatství zemí západní Evropy. Politici, kteří jsou odpovědní a mají zájem o dlouhodobý rozvoj naší země, by toto měli dobře vnímat a hledat cesty, jak vytvářet dobré podmínky pro život a aktivitu této vrstvy společnosti.

Co potřebuje střední vrstva od státu a kraje?

Potřebuje od státu srozumitelná pravidla, která se nebudou neustále měnit a komplikovat, naopak nepotřebuje do nekonečna rostoucí zbytečně obtěžující byrokratické povinnosti. Střední vrstva také potřebuje jednoduchý srozumitelný systém daní a odvodů, který pro její aktivitu nebude demotivační. Potřebuje od státu a kraje přístup ke kvalitnímu vzdělání všech stupňů, možnost rychle a kvalitně se dopravit, kam potřebuje, ať individuálně, nebo hromadnou dopravou. Je pro ni důležité i dostupné a kvalitní zdravotnictví, sociální a další veřejné služby, žít v bezpečí a mít možnost se kulturně vyžít, sportovat a rekreovat se.  V neposlední řadě potřebuje bydlet v kvalitním prostředí, což je široká otázka územního plánování, regionálního rozvoje a ochrany životního prostředí.

Jak zlepšit podmínky pro matky a rodiny ze střední vrstvy?

Vzhledem k nepříznivé demografické situaci v ČR, kdy zaznamenáváme nízkou porodnost a postupné stárnutí naší populace s rostoucími nároky na veřejné systémy, by mělo být v životním zájmu státu maximálně podporovat to, aby ženy ze střední vrstvy měly více dětí, než nyní. Narození dítěte pro tuto skupinu středně a více vydělávajících matek a rodin by nemělo znamenat výrazný negativní zásah do životní úrovně, jako tomu bylo dosud díky nastavení výpočtu mateřské a pravidel pro čerpání rodičovského příspěvku. Zároveň by ženám ze střední vrstvy mělo být umožněno zapojit se brzy po narození dítěte opět do svých pracovních aktivit.

Závěrem

Myslím si, že finančně pomáhat jen těm sociálně slabým, kteří si prokazatelně sami pomoci nedokážou, je v pořádku, jde o sociální odpovědnost. Střední vrstva však nepotřebuje žádnou přímou finanční pomoc, potřebuje od politiků na všech úrovních jen vytváření dobrých a stabilních podmínek pro osobní a pracovní život a také větší zohlednění principu zásluhovosti. Aktivita silné úspěšné střední vrstvy pak zajistí zemi, kraji, městům a obcím dlouhodobou prosperitu. Ostatně, tito lidé, pokud budou úspěšnější a bohatší, za svůj produktivní život státu, svému kraji i své obci mnohem více odvedou, než od nich přijmou. I proto si zaslouží naši podporu. 

Petr Tiso, lídr středočeské kandidátky TOP 09 pro krajské volby 2016 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme