Tiso: Populismus v politice je jako doping ve sportu - oboje je nefér

23. 2. 2016

Proplácení třiceti korunových zdravotnických regulačních poplatků, které vyhrálo kdysi krajské volby levici, sice již skončilo v propadlišti dějin, ale populismus v Česku dále vzkvétá.

Politika je v poslední době obohacena o řadu dobrodějů, kteří se za náležité pozornosti médií předhánějí v nabídkách nejrůznějších nesystémových nápadů. „Oznamuji celému národu, že chci snížit sazbu DPH na sudové pivo“, prohlásil v přímém televizním přenosu bez jakékoli konzultace se svými koaličními partnery jeden z vládních politiků, který před časem tvrdil, že vlastně vůbec není politik. 

Ponechme stranou to, že už tito politici neříkají, že se nepromyšlené a nekoncepční snížení sazby DPH u nějaké položky vůbec nemusí projevit ve snížení konečné ceny pro spotřebitele a také to, že to bude znamenat citelný výpadek příjmu veřejných rozpočtů, ze kterých jsou např. financované pro občany velmi důležité oblasti.  

Věnujme se další sadě výroků, tentokrát z jiného soudku – nacionalistického. Hesla jako hrdá země, zřízení krajských sborů Stráží obrany státu (tj. asi jakési domobrany), ujišťování, že ani jeden běženec neprojde a další nereálné návrhy v naprosto naivním stylu – to je zase programovým produktem čerstvě spojené politické síly českých „národovců“ s xenofoby pro krajské volby.

Co mají tyto populistické výkřiky společného? Cílí na nepříliš přemýšlivé a minimálně odpovědné voliče, kteří nerozumí, či nechtějí rozumět souvislostem. Pokud totiž řekneme A (populistický slib), má to i úzce související dopady B, C, D, E atd. Krátkodobý efekt získání hlasů voličů ve volbách může mít své dlouhodobé související negativní dopady v prvním případě na veřejné rozpočty a tím i na veřejné služby. V případě druhém pak na zhoršení pozice České republiky v rámci Evropské unie. Ano, té unie, která přes všechny nedostatky prokazatelně přinesla a dále přináší prosperitu naší zemi, krajům, městům a obcím díky obrovskému svobodnému trhu a díky strukturálním fondům. Přiznejme si, že některé západoevropské země nedávno udělaly v oblasti migrace několik velkých chyb a je jasné, že je EU teď bude muset napravit a bude to obtížné. Ale řekněme si zároveň jasně, že na tomto tématu vyrůstající nacionalismus v některých evropských zemích, včetně naší, znamená hrozící kaskádu dějů. Jejich výsledkem může být zhroucení Schengenského prostoru, ukončení možnosti volného pohybu občanů EU, turistů, studentů, či pracovních sil a také ekonomická stagnace.

Krajské volby v letošním roce budou nejen o krajských tématech, ale i o dalším směřování České republiky. TOP 09 si jednoznačně přeje, aby Česká republika byla součástí zóny vyspělých bohatých západních evropských zemí, nikoli izolovanou malou zemí východního typu, kterou bude zmítat primitivní populismus a nacionalismus, a která bude dříve, či později vystavena napospas staronovému vlivu jedné nejmenované východní mocnosti.

Výsledek podzimních voleb bude pro směřování České republiky velmi důležitý. TOP 09 chce v krajských volbách oslovit inteligentní a odpovědné voliče, kteří vidí politickou a ekonomickou budoucnost České republiky mezi úspěšnými západoevropskými zeměmi, nikoli kdesi na východě. 

 

 

Petr Tiso, lídr středočeské krajské kandidátky TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme