Ticho! V neděli dopoledne nás nerušte

31. 8. 2015

„Haló? Dělníci tu dělají randál a budí mě, přijeďte to vyřešit!“ Takové volání slýchají stále častěji strážníci v Mladé Boleslavi. Necelého půl roku tam platí vyhláška omezující provozování hlučných činností v neděli dopoledne. Jak se osvědčila? Podle zjištění redaktora MF DNES obyvatelé druhého největšího středočeského města vyhlášku čile využívají. 

„Zatím jsme měli více než dvě desítky oznámení kvůli porušování hluku o víkendu. Není to nijak moc časté, ale lidé skutečně občas volají,“ potvrzuje ředitel Městské policie Mladá Boleslav Tomáš Kypta. Nejčastěji přitom strážníci vyjíždějí do panelových domů, kde si obyvatelé stěžují na hlučné stavební práce od sousedů, třeba při rekonstrukci koupelen. 
„Stížnosti na stavební práce jsou asi nejčastější, obvykle to vyřešíme domluvou, stavebníci se často omlouvají tím, že o omezení nevěděli nebo si to neuvědomili,“ říká Tomáš Kypta. 

Spíše výjimečné jsou pak stížnosti na ranní sekání trávy. „Pracuji jako barman a hlavně v pátek a v sobotu mám noční směny, tak bych se alespoň v neděli dopoledne rád vyspal,“ říká Jan Laštovička z Mladé Boleslavi. 
„A je pravda, že drnčení sekačky ráno pod okny, když se hlavně v létě musí větrat, mě dohání k šílenství,“ podotýká pětatřicetiletý muž. Strážníky však zatím ještě nevolal. „Možná až mi jednou rupnou nervy, tak je zavolám,“ usmívá se. 

Pokuta až dva tisíce na místě 

Za pravdu mu dává i zdravotní sestra z mladoboleslavské nemocnice, která si nepřála zveřejnit jméno. „Mám noční směny a potřebuji se vyspat. Kdy jindy by měl být klid, když ne právě v neděli?“ ptá se. 

A vyhlášku si pochvaluje také vedení města. „Myslíme si, že splňuje svůj účel. Lidé žijí v permanentním hluku průmyslového města, navíc plného automobilů. Máme tak nástroj, jak dalšímu zbytečnému hluku účinně čelit, ale rozhodně nejdeme cestou nějakých přísných sankcí, ale spíše rozumnou domluvou,“ říká Daniel Marek, náměstek primátora Mladé Boleslavi, který omezení hluku prosadil. Vyhláška pomáhá hlavně v panelových domech, kde se častěji sejde i několik rekonstrukcí bytů za sebou. Obyvatelé domu tam pak i několik měsíců poslouchají drnčení vrtaček, sbíječek a dalších strojů. 

Pokuta za porušení vyhlášky může dosáhnout až dvou tisíc korun. „V opakovaných případech může být věc předána k řízení magistrátu, který má pravomoc dát i vyšší pokuty,“ dodává Marek. Strážníci však přiznávají, že některé výjezdy jsou skutečně bizarní. „Není to dlouho, co jsme vyjížděli na stížnost občanů panelového domu, že tam v neděli ráno někdo něco staví a dělá hluk. V domě se ozývaly silné rány,“ říká ředitel strážníků Kypta. V bytě, odkud se rány měly ozývat, jim však otevřela seniorka, která v rukou třímala paličku na maso. „Odpověděla, že chystá narozeninovou oslavu a čeká velkou návštěvu vnoučat, tak chce usmažit řízky, a potřebovala naklepat maso,“ popisuje úsměvný případ Kypta. Žena prý poté slíbila, že řízky naklepe rychle a tišeji. Případem se pak policisté dál nezabývali. 

V roce 2011 začali hluk regulovat také v Rakovníku. V čase od dvacáté hodiny večerní do osmé hodiny ranní se nesmí používat stroje způsobující hluk, jako jsou sekačky, pila či křovinořezy. Právě Rakovník se v minulosti potýkal s bizarní kauzou, která mohla být jedním z impulzů, proč zastupitelé legislativní novinku přijali. Obyvatelé domů v blízkosti tamního skateparku v roce 2004 zažalovali město pro rušení hlukem, který způsobuje mládež jízdou na skateboardech po překážkách. Kauza se táhla přes čtyři roky a soudy nakonec nařídily, aby město hluku zabránilo. 

Sousedé by se měli dohodnout 

Většina středočeských měst ovšem nechává řešení otázky hluku na svých obyvatelích. Žádnou vyhlášku nemá Beroun, Nymburk, Kolín, Příbram ani Kladno. „Myslíme si, že by sousedé k sobě měli být vstřícní a hlavně by se měli rozumně dohodnout mezi sebou. Jsou situace, kdy lidé celý týden pracují a nezbývá jim nic jiného než některé práce udělat o víkendu. Jsou však i extrémní situace, kdy někdo bujaře oslavuje přes noc a pak i přes den a s tím samozřejmě nesouhlasíme. Není ale možné omezovat vyhláškou úplně všechno,“ říká vedoucí kladenské městské policie Stanislav Procházka. 

Na stole má však jedno aktuální podání. Občané si v něm stěžují na rušení klidu o víkendu ráno kvůli sekání trávy u sousedů. „Máme systém strážníků okrskářů a snažíme se, aby tam příslušný okrskář zašel a se sousedy promluvil a našel nějaké společné klidné řešení,“ dodává Procházka. O vyhlášce omezující víkendový hluk pak neuvažuje ani vedení města. „Nic takového momentálně nepřipravujeme a myslíme si, že to ani není potřeba. Nějaké větší množství stížností jsme nezaznamenali,“ říká primátor Kladna Milan Volf. 

V Berouně, kde vyhlášku omezující hluk o víkendu zatím také nechtějí, nějaké stížnosti mají. „Oznámení se týkala například dlouhodobého řezání dřeva. Stížnost na sekání trávy jsme však neměli ani jednu. Těch případů je tak málo, že si nemyslíme, že by to vyžadovalo nějakou legislativní změnu. Je však možné, že když se to napíše někam do novin, tak se najednou ozve více lidí,“ přemítá vedoucí městské policie v Berouně Pavel Novák. 

Pavel Svačina

Zdroj: Mladá fronta DNES; 31.8.2015; rubrika: Střední Čechy; str.15

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme