Švenda: Tylův dům v Kutné Hoře čeká rekonstrukce za 17 milionů korun

19. 9. 2023
Tylův dům v Kutné Hoře, který je ve správě Českého muzea stříbra, čeká rekonstrukce. Rada kraje dnes schválila vyhlášení veřejné zakázky na stavební práce. Náklady jsou odhadovány na 17 milionů korun, kraj počítá s financováním z evropských zdrojů. Dokončení rekonstrukce a otevření nové expozice je plánováno během roku 2025, informoval ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.

Rodný dům spisovatele, dramatika a autora textu české hymny Josefa Kajetána Tyla (1808 až 1856) má být kompletně zrekonstruován. Cílem je otevření dosud nepřístupných částí památky a zajištění energetických úspor. Vznikne i bezbariérový přístup do vstupní dvorany a přízemních místností. Dělníci také zpřístupní prostor původního sklepa s chodbami z přelomu 15. a 16. století.

Jedna z připravovaných expozic přiblíží Tylův život a tvorbu, s otevřením pro veřejnost se počítá po rekonstrukci celého objektu během roku 2025. Druhá expozice bude věnována prvnímu českému dinosaurovi Burianosaurus augustai, jehož zkamenělá stehenní kost se našla v roce 2003 poblíž Kutné Hory. "V objektu zrekonstruovaného muzea počítáme s vystavením makety tohoto dinosaura v životní velikosti," uvedl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (TOP 09).

Dosud nevyužitá půdní část objektu bude přestavěna na sdílené edukační prostory pro Vzdělávací institut Středočeského kraje a České muzeum stříbra. Měly by sloužit dětským i dospělým klientům obou institucí. Adaptace půdního prostoru je nyní v projektové přípravě.

Zdroj: ČTK

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme