Švenda: Rekreační areál Vrchbělá by mohl mít soukromého provozovatele

31. 1. 2023
Rekreační areál Vrchbělá v bývalém vojenském prostoru Ralsko by mohl mít soukromého provozovatele. Vedení Středočeského kraje uvažuje i o dalších možnostech, jak s ním naložit, už dříve se hovořilo o případném prodeji. O více než stohektarový areál se dosud starala Středočeská centrála cestovního ruchu, což jí stálo nemalé prostředky. Zastupitelé dnes areál označili za nepotřebný majetek a souhlasili s jeho převedením pod krajský odbor majetku. O jeho dalším osudu bude vedení kraje jednat.

"Aby tento areál byl schopen dlouhodobého ekonomického provozu, tak je potřeba, aby se ho ujal soukromý provozovatel," uvedl krajský radní pro kulturu a cestovní ruch Václav Švenda (TOP 09). Připomněl, že hejtmanství má k dispozici dvě analýzy z roku 2017 a 2019, které navrhují investice do dalšího zatraktivnění, prodej nebo dlouhodobý pronájem.

Podle Švendy je ve hře několik scénářů, jak s areálem naložit. "Krajská rada se tím bude nadále intenzivně zabývat," dodal.
S výstavbou areálu se začalo v roce 2010 za hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) a otevřen byl o šest let později za Miloše Petery (ČSSD). V areálu je například in-line dráha, lanové centrum, minizoo, dětské hřiště, rozhledna nebo hotel s kapacitou 52 lůžek. Projekt vyšel zhruba na 270 milionů korun, z toho téměř 75 milionů korun pokryla evropská dotace. Hotel a parkoviště mají podle Švendy hodnotu 92 milionů korun.

Středočeská centrála v areálu dosud provozovala kemp a minizoo a udržovala in-line dráhy. Ročně na to vynakládala mezi osmi a deseti miliony korun. Hotel byl donedávna pronajatý za 17.000 korun měsíčně. O tom, že areál by mohl být prodán, hovořila už v minulosti bývalá hejtmanka a nyní opoziční zastupitelka za ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Za jejího vedení to ale nebylo možné kvůli takzvané udržitelnost, protože šlo o projekt financovaný z evropských peněz.

Převzato z: ČTK

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme