Švenda: Projekt Pohádky pro děti z Česka v plném proudu

1. 3. 2023
Spisovatel Petr Březina chystá pro školáky další překvapení v podobě knížky Pohádky pro děti z Česka. Ta navazuje na předchozí Pohádky pro děti z Ukrajiny, jejichž hlavní myšlenkou bylo nově příchozím školákům z Ukrajiny v souvislosti s válečným konfliktem představit český jazyk zábavným a jednoduchým způsobem. Nejedná se „jen“ o literární dílo, ale o celý multimediální vzdělávací projekt, na kterém se podílí sami školáci, pedagogové a řada umělců. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy oběma knihám udělilo záštitu.

Multimediální vzdělávací projekt Pohádky pro děti z Česka je pokračováním projektu Pohádky pro děti z Ukrajiny. Jeho cílem je rozvíjet čtenářskou gramotnost a zájem o český jazyk zábavnou formou pohádek. Knihu autorských pohádek ilustrují žáci základních škol, každá pohádka má nejenom dobrý konec, ale i svoji vlastní píseň, a dokonce audiovizuální podobu. Pohádky namluvili pod vedením Jakuba Albrechta herci Divadla pod Palmovkou a písničkář Jan Nedvěd ml. vytvořil pro každou z nich hudební formát.

Pohádkový projekt už nyní inspiruje řadu učitelů. Metodické průvodce a pracovní listy, které vznikají pod pedagogickým vedením Mgr. Kateřiny Figerové ze základní školy Úhonice, využívají již vydané Pohádky pro děti z Ukrajiny spisovatele Petra Březiny k rozšíření výuky českého jazyka, matematiky, výtvarné výchovy, hudební výchovy či informatiky. Dá se předpokládat, že také následující kniha Pohádky pro děti z Česka najde široké uplatnění při výuce v různých předmětech.

Vedle záštity Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy získal projekt od začátku letošního roku také záštitu radního pro kulturu Václava Švendy (TOP 09) za Středočeský kraj, primátorky Markéty Vaňkové za statutární město Brno a primátorky Dagmar Škodové Parmové za statutární město České Budějovice. Spolek Čtení děti změní, z.s., který celý projekt zastřešuje a zdarma poskytuje pro všechny školy v ČR, očekává zapojení Karlovarského kraje i dalších regionů jako partnerů.

V těchto dnech jsou do jednotlivých škol rozesílány texty nových pohádek, ke kterým budou žáci kreslit obrázky. Ilustrace v knize tedy budou dílem školáků. Knihu pak všichni účastníci projektu dostanou opět zcela zdarma na začátku příštího školního roku. V rámci projektu budou následovat v průběhu školního roku 2023/2024 besedy a workshopy v základních školách a knihovnách, blogy a video blogy.

Multimediální vzdělávací pohádkový projekt získal od svého zahájení v loňském říjnu přes sedm tisíc účastníků z řad žáků mateřských i základních škol po celé České republice.

Převzato z: MŠMT

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme