Švenda: Podpoříme rozvoj poutního turismu

13. 4. 2022

Hejtmanství poskytlo spolku Svatá Ludmila 1 100 let statisíce korun na propagaci poutních tradic.



STŘEDNÍ ČECHY Memorandum s hejtmanstvím a k tomu 700 tisíc korun podpory, kterou odsouhlasilo krajské zastupitelstvo. Výsledek čerstvě uzavřené spolupráce úřadu se spolkem SvatáLudmila 1 100 let má za cíl propagovat poutnictví v regionu. Právě na tyto účely poskytl Středočeskýkraj vedení spolku zmíněnou dotaci.


„Naší snahou je podpořit rozvoj poutního turismu. Poutnictví je fenomén, který má v naší civilizaci staletou tradici. Poutníci jsou pěší turisté, kteří při svých výletech krajem hledají další rozměr,“ komentuje společnou snahu obou stran krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09).



Putování ke kořenům online



Spolek, který zajišťoval loňské oslavy výročí 1 100 let od smrti svaté Ludmily, peníze využije v první řadě pro marketing, například na nové vizuály a další propagační materiály. Nyní se ale soustředí především na elektronickou část projektu. „Pracujeme na tvorbě databáze, v níž budou poutnická místa a také jednotlivé stezky. Primárně se chceme zaměřit na střední Čechy,“ říká ředitelka projektu Svatá Ludmila 1 100 let Miroslava Janičatová.


Zároveň s databází vznikne také nový web. „Počítáme se spoluprací a konzultacemi s destinačními agenturami, aby také ony mohly naše data dobře využívat. Pracovní název databáze a webu je zatím Putování za kořeny,“ představuje plány Janičatová.
V kraji se nabízí hned několik pěších tras, vždy v jiném koutu regionu. Nejde o novinky, spolek je pouze zahrne do vznikající databáze. Třeba dva významné vrcholy, Blaník a Říp, spojuje 190 kilometrů dlouhá Poutní cesta Blaník – Říp, rozdělená do sedmi etap. Každá část má vlastní téma, například tři desítky kilometrů mezi Louňovicemi pod Blaníkem a hradem Český Šternberk jsou zasvěcené rodině. Stezka pak pokračuje Posázavím, aby z východu minula Prahu a zamířila ke Staré Boleslavi a odtud pak přes Mělník k bájnému Řípu.


Směrem z jihu na sever kraje lze zase využít poněkud pozapomenutou poutnickou stezku z Březnicedo Příbrami. Kdysi po ní pravidelně pěšky cestovali věřící ke Svaté Hoře. Barokní mariánský areál totiž patří k nejvýznamnějším poutním místům nejen ve středních Čechách.



Cíle najdou zájemci na mapách



Zároveň má ludmilský spolek v plánu spolupráci s portálem mapy.cz. „Abychom nevytvářeli pouze virtuální databázi, ale aby poutnická místa byla zaznamenaná přímo v turistických webových mapách a lidé je tam našli,“ vysvětluje Miroslava Janičatová.
Zařadit chtějí postupně všechna poutní místa v kraji. Nevynechají nejvýznamnější cíle, jako jsou Tetína nedaleký Svatý Jan pod Skalou. Dále pak Levý Hradec u Roztok, Svatá Hora v Příbrami, Budeč, areál Skalka v Mníšku pod Brdy či poutní kostel Maková v Povltaví. Následovat by měly zmiňované poutnické stezky.


„Už při loňském výročí jsme se spojili s propagátorem poutnictví Petrem Hirschem a vznikla iniciativa poutě z Velehradu na Tetín,“ připomíná ředitelka.


Šlo o tři etapová putování z Moravy do Středočeského kraje po nově vyznačené Cyrilometodějské stezce. „Budeme ji ale oficiálně otevírat až nyní na jaře, slavnostní zahájení bude na Levém Hradci,“ upozorňuje Miroslava Janičatová s tím, že spolek hodlá v podobných aktivitách pokračovat a rád by každoročně zprovoznil jednu kompletní stezku napříč republikou.



Venkovní expozice měly úspěch



S tím souhlasí i vedení hejtmanství. „Necílíme primárně na věřící. Chceme nabídnout zážitek i v další rovině, než je obdivování krásné přírody nebo snaha nachodit co nejvíce kilometrů,“ podotýká Švenda.


Záměrem spolku, a s ním i kraje, je především zaštítit aktivity, které byly doposud rozptýlené do mnoha oddělených akcí. „Když jsme po loňském ludmilském výročí řešili, zda činnost spolku ukončit, nebo pokračovat, rozhodli jsme se ujmout jakési koordinace,“ říká Miroslava Janičatová.


Navíc kvituje, jak si s kolegy poradili v komplikované pandemické situaci. „Covid nám ve výsledku paradoxně pomohl. Nešlo dělat vnitřní akce, přirozeně z toho vyplynuly aktivity v krajině, třeba seznamování s poutními místy. Vytvořili jsme i tři putovní výstavy, které měly velký ohlas. Poutníkyčekaly naučné panely na Tetíně či Levém Hradci,“ dodává ředitelka projektu.

Zdroj: MF DNES, Marek Kočovský

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme