Švenda: Podpora umění dál roste

9. 10. 2023
V řadě krajů bývá kvůli napjatým rozpočtům tato oblast „za popelku“. Příspěvky na rozvoj umění, udržování tradic a oprašování historie jsou tak často až na samém konci priorit. Podle vedení Středočeského kraje, kterému zbývá už jen rok na plnění slibů, však kulturu, památkovou péči a cestovní ruch v regionu neopomíjí.

Programové prohlášení současné krajské koalice obsahuje v této oblasti řadu závazků. Jak se je daří naplňovat, zjišťovala MF DNES.

Z „tvrdých dat“, mezi které patří finance investované do kultury a turismu, vyplývá, že vedení hejtmanství tyto mnohdy opomíjené kapitoly opravdu nezanedbává.

„Zatímco v roce 2021 šlo z rozpočtu na kulturu, památkovou péči a cestovní ruch 470 milionů korun, loni jsme tuto částku navýšili na 500 milionů. Letos jsme už za prvních osm měsíců tuto sumu překročili,“ řekl krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09). 

Uranový důl i chata na inzerát

Výrazně nabobtnal i rozpočet Středočeského Fondu kultury a obnovy památek, kterými kraj přispívá na jejich údržbu a obnovu. V roce 2020 v něm bylo alokováno 20 milionů korun, loni to byl již téměř čtyřnásobek.

„Navíc jsme zavedli Fond podpory cestovního ruchu, z nějž financujeme významné kulturní, společenské a sportovní akce. V roce 2022 jsme na něj vyčlenili 12 milionů korun, letos pak 23 milionů. Setrvale roste také naše podpora regionálních knihoven,“ vypočítal radní Švenda s tím, že se kraji podařilo zlepšit také čerpání státních dotací.

Pro návštěvníky regionu jsou logicky nejviditelnější investice do míst, kam často míří na výlety. Krajem spravované organizace otevřely loni například Muzeum Alice G. Masarykové a Českého červeného kříže v Lánech nebo úspěšnou expozici Archevita v Roztokách u Prahy.

„Vedle toho jsme doplnili o nové prvky Památník Karla Čapka ve Staré Huti a také se ujali provozu v Památníku tří odbojů v Lošanech. Před dokončením je obnova Vlastivědného muzea v Nymburce a revitalizace zahrady obklopující Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech. Po pětiletých přípravách se pak veřejnosti otevře areál uranového dolu Bytíz u Příbrami,“ vyjmenoval Švenda.

Záslužným počinem se jeví také záchrana Hrabalovy chaty v Kersku, kde slavný spisovatel napsal většinu svých knih. Objekt koupil Středočeský kraj na konci roku 2021 za téměř deset milionů korun od soukromého vlastníka.


V současné době v ní kraj připravuje stálou expozici, která by měla přivítat první návštěvníky na konci března 2024 při výročí 110 let od Hrabalova narození.

Turistů je víc než před covidem

Koalice v programovém prohlášení dále slíbila, že navýší podporu živé kultury. Pilířem této kapitoly je Středočeské kulturní léto, což je soubor hudebních a divadelních akcí konaných pod širým nebem.

„Loni jich takto proběhlo na 24 místech téměř padesát a zavítalo na ně 9 550 lidí. Programy kulturního léta pokračovaly i letos, kdy nabídly 45 akcí,“ uvedla mluvčí hejtmanství Zuzana Žídková.

Zvyšující se atraktivitu středních Čech ostatně dokládají i údaje Českého statistického úřadu. Podle nich do regionu v prvním pololetí roku 2023 přijelo 542 tisíc hostů, což představuje nejvyšší návštěvnost za posledních 12 let.

„Počet hostů i přenocování se tak nejen vrátil na úroveň dosahovanou před pandemií, ale dokonce ji pokořil. Oproti roku 2019 to bylo o téměř deset procent,“ upřesnil Jakub Kulhánek, ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu.

MF DNES poskytla prostor pro zhodnocení oblasti kultury, památkové péče a cestovního ruchu také opozičním zastupitelům, žádný z nich však o něj neprojevil zájem.

Krajské finále

Současnému vedení Středočeského kraje zbývá rok do konce stávajícího volebního období. Pak bude muset složit účty voličům a své posty obhajovat ve volbách. Jak se daří stávající koalici STAN, ODS, Pirátů a Spojenců plnit programové prohlášení a jak jeho snahu hodnotí opozice? To mapuje MF DNES ve speciálním seriálu. V dnešním díle se zaměřujeme na oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu. V těch dalších se budeme věnovat veřejné dopravě, vzdělávání, financím a dotacím, bezpečnosti, sociální oblasti a místnímu rozvoji.

Převzato z: MF DNES

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme