Švenda: Nejen vinobraní. Kraj podpoří vinařskou turistiku

14. 2. 2023
Vinice a střední Čechy patří neodmyslitelně k sobě. A teď je pravá chvíle tuhle tradici nejen znovu připomínat, ale také na ni navázat. Shodli se na tom představitelé Středočeské centrály cestovního ruchu a Vinařského fondu ČR.

AKCE I VÝLETY ZA VÍNEM

Vinařská turistika v kraji se tak má nyní stát jedním z velkých lákadel. „Rádi bychom turistům ukázali, že cesta za vínem může vést i do středních Čech,“ potvrzuje ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu Jakub Kulhánek a připomněl, že vinařství je tradičně spojeno s Mělníkem nebo Kutnou Horou, ale za vinařskou turistikou se mohou zájemci vydat i do dalších vinařství a vinic, které zvou k ochutnání i poznávání. „Každé z nich je něčím zvláštní a má své kouzlo,“ zdůraznil.

Ve Středočeském kraji je registrováno 31 výrobců vína a 25 pěstitelů révy vinné, kteří hospodaří na ploše 260 hektarů.

Nové zážitky v oblasti vín má zájemcům zprostředkovávat nově navázaná spolupráce s Vinařským fondem – státní organizací propagující domácí vína. V rámci kampaně budou návštěvníkům kraje dány tipy na výlety spojené s vínem. Představeny budou vinařské stezky i oblasti, dojde i na tipy na jednotlivá vinařství.

„A protože je vinaření životní filozofií každého majitele vinice, zaměříme se i na jejich příběhy pěstování vinné révy,“ shrnul Kulhánek.

Chybět nebude ani prezentace vinobraní a vinařských akcí, které se ve středních Čechách konají.

Ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec připomněl, že celá řada výrobců vín i pěstitelů révy má významnou část svého podnikání provázanou s cestovním ruchem. „Připravují programy pro turisty nebo svá vína a práci prezentují na akcích a výstavách, na jejichž pořádání Vinařský fond pravidelně přispívá,“ upozornil.

Zástupci kraje o novém plánu nepochybují. Podle radního pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09) se díky spolupráci s Vinařským fondem zvýší atraktivita regionu nejen pro návštěvníky z Čech, ale i ze zahraničí.

Převzato z: Mělnický deník

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme