Švenda: Na adventní programy z kraje přispějeme 600 tisíc korun

13. 10. 2023
Léto je definitivně za námi, proto také krajská muzea a galerie již intenzivně připravují adventní program pro své návštěvníky. Středočeský kraj jim pro tyto účely vyčlenil téměř 600 tisíc korun , které si mezi sebe rozdělí celkem 16 příspěvkových organizací, rozhodli na svém dnešní zasedání středočeští radní.

Příspěvkové organizace v oblasti kultury připravují pro své návštěvníky na letošní Advent bohatý program. „Jsem rád, že naše příspěvkové organizace nabízejí návštěvníkům nejrůznější kulturní , ale i vzdělávací akce po celý rok . V zimní sezóně se mohou lidé těšit na vánoční výstavy, výtvarné dílny nejen pro děti či na ochutnávky tradičních adventních pokrmů. Letošní advent bude ve Středočeském kraji opět opravdu pestrý,“ uvádí radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda.

Finanční příspěvek získá například Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, a to na akci „„Vánoční věštírna“, kde si návštěvníci připomenou vánoční obyčeje a zvyky jako věštění z jablka , proč mít seno pod stolem, proč dívky klepou botou na kurník nebo kam se schovává mince na prostřeném stole. Návštěvníci budou mít možnost mimo jiné účastnit se interaktivní hry, vlastnoručního zdobení perníkových betlémů anebo zhlédnout výstava betlémů. Připraveno je rovněž dětské divadlo „Adventní pohádka“ a vánoční koncert „Vánoční koledy“. Muzeum Českého krasu si kromě speciálního programu pro školy připravilo také víkendové dílničky pro veřejnost ve všech pobočkách muzea a v Evangelickém kostele v Hořovicích hudebně dramatický pořad hudebního tělesa „Gutta“. Mikulášské nadílky pak na mladoboleslavském hradě připravuje Muzeum Mladoboleslavska a v Kladně také Sládečkovo vlastivědné muzeum. Skutečné „Vánoce v Měsťanském domě“ budou moci zažít návštěvníci kolínského Regionálního muzea. V neposlední řadě vánoční tématikou ožijí také památníky Karla Čapka ve Vysoké Huti u Dobříše a Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě. „Jedná se o malou ochutnávku toho, co mohou návštěvníci v období adventu v našich organizacích zažít. Bohatý program bude skutečně připraven napříč celým Středočeským krajem a já osobně se na něj velmi těším. Věřím, že si ho společně užijeme,“ dodává radní Václav Švenda.

V letošním roce připadá první adventní neděle na 3. prosince, poslední pak na Štědrý večer 24. prosince.

Převzato z: Středočeský kraj

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme