Švenda: Můj úkol je podpořit kulturní instituce v dobách krize

20. 4. 2021
Kovidová doba staví kulturu před nové výzvy. Pro jejich zvládnutí je potřeba nejen elán, ale taky finanční zajištění. Proto mám radost, že se nám na kraji podařilo vyčlenit téměř 40 milonů Kč, které nyní poputují do knihoven, živé kultury, kulturních spolků a památek.

1,6 milionů Kč získají knihovny pro technické zajištění a knihovnické systémy umožňující vyhledávání se vzdáleným přístupem.

11 milionů Kč půjde do kultury. Nově pomůžeme organizacím fungujícím na dobrovolnické bázi. Jde o organizace, které musí hradit fixní náklady, ale vzhledem k vládním opatřením jim vypadl výdělek na jejich pokrytí. Z našeho fondu budeme hradit až 50 % těchto nákladů.

25 milionů Kč investujeme do obnovy památek. Chceme zachránit místa, která slouží lidem k setkávání a kulturnímu zážitku. Tyto prostředky budeme rozdělovat na základě žádostí. Ty bude možno podávat od 3.5. do 13.5. Podmínkou je zahájení akcí obnovy do 5 let. Na příštím zastupitelstvu navrhneme ještě posílení o dalších 10 milionů Kč.

Středočeský kraj kulturu nepohřbívá. Můj úkol jako radního je nyní podpořit naše kulturní instituce v dobách krize a připravit je co nejlépe na dobu, kdy se omezení uvolní. Rádi pak přivítáme turisty z okolních krajů. Bude co nabídnout.

Václav Švenda, krajský radní pro kulturu a cestovní ruch

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme