Švenda: Kraj rozdělí 4 miliony korun na podporu statutárních divadel

30. 5. 2023

V rámci dotačního programu na podporu statutárních divadel schválili krajští zastupitelé rozdělení finanční podpory v celkové výši téměř 4 miliony korun pro tři středočeská divadla – Divadlo A. Dvořáka v Příbrami, Městské divadlo Mladá Boleslav a Divadlo Kladno.

Zaměření dotačního programu na podporu regionálních funkcí statutárních divadel vysvětluje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09):

„Podpora tradičních řemesel spojených s divadelním provozem, což je jedna část našeho dotačního programu, se již v loňském roce ukázala jako velice smysluplná, i proto v ní pokračujeme také v letošním roce. Ač v jiných oblastech jsou moderní technologie velkým přínosem, tradiční řemesla jako například čalouník, vlásenkář či například kostymér nahradit zkrátka nelze. V divadelním prostředí mají svou nezastupitelnou roli a naši podporu si zaslouží také z hlediska zachování tradic spojených s naší národní identitou.“ Další část podpory, je určena na samotnou přípravu a realizaci divadelních inscenací. „Naším cílem je zejména podpora dostupnosti kvalitní umělecké produkce co nejširšímu obecenstvu,“ uvádí radní Václav Švenda.

Zastupitelé schválili pro každé ze tří středočeských divadel – Městské divadlo Mladá Boleslav, příbramské Divadlo Antonína Dvořáka a Divadlo Kladno, částku 1,333 mil. korun.

Převzato z: Příbramsko

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme