Švenda: Dvořákův památník chystá Rok české hudby

23. 11. 2023
Výroční koncert z díla Bedřicha Smetany a nová monografie Druhý domov Antonína Dvořáka. Zatímco celý letošní rok si v Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami připomínali 60. výročí založení, v sezoně 2024 bude centrem významných akcí spojených se zmiňovanými velikány české klasické hudby.

Peníze pro hudební velikány

Ve vile, která kdysi patřila švagrovi Antonína Dvořáka hraběti Kounicovi a kde památník sídlí, totiž přivítají Rok české hudby. Poprvé se konal v roce 1924 a ústředním tématem byly oslavy 100. výročí narození Bedřicha Smetany. Od té doby se konal, až na pár výjimek, vždy v roce končícím číslovkou čtyři.

„Příští rok si naše příspěvkové organizace připomenou řadu významných kulatých výročí,“ konstatuje krajský radní pro oblast kultury a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09) s tím, že ve Vysoké připravují k oslavám dvousetletého výročí Smetanova narození koncert pro čyřruční klavír.

„Bude to začátkem března. Posluchači si vychutnají cyklus symfonických básní Má vlast přímo v historickém interiéru vily. Akce připomene rovněž vzájemný vztah Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka,“ upřesňuje ředitel památníku ve Vysoké Vojtěch Poláček.

Na tuto a další akce by mělo přispět hejtmanství. „Krajští radní schválili dva projektové záměry, které se vážou ke kulturním akcím v Památníku Antonína Dvořáka a přesunuli je do investičního Zásobníku projektů. Rozjedou se tedy v případě, že budeme úspěšní v čerpání dotací z ministerstva kultury. Kraj bude zároveň vše spolufinancovat,“ upřesňuje mluvčí krajského úřadu David Šíma.

V obou případech ale ještě o podpoře budou rozhodovat na svém nadcházejícím zasedání krajští zastupitelé. Radní navíc doporučili poskytnout 800 tisíc korun na další „dvořákovskou“ akci. Jde o tradiční Hudební festival Antonína Dvořáka, jehož některé koncerty se konají právě ve Vysoké.

Na květen je naplánovaný křest nové, a v mnohém jedinečné, hudební monografie. „S Ondřejem Šupkou, expertem na život a dílo Antonína Dvořáka, pracujeme na pro nás přelomové knize. Bude se týkat skladatelova vztahu k Vysoké, a publikace bude zajímavá v tom, že ji doplní také audio stopy a rovněž QR kódy,“ říká Poláček.

Kniha s názvem druhý domov Antonína Dvořáka vyjde u příležitosti 120. výročí skladatelova úmrtí.

Koncerty pokračují celou zimu

Vojtěch Poláček stanul v čele vysockého památníku před dvěma lety. Pod jeho vedením se postupně začala měnit nejen dramaturgie nabízeného programu, ale také okolí památníku. Větší využití našel zejména rozsáhlý park, v němž se nachází někdejší Kounicova vila.

Oblibu si získala třeba mobilní aplikace Vysoká – říše zvuků. Lidé se mohou s chytrým telefonem procházet po okolí památníku, poslouchat Dvořákovu hudbu a navíc se dozvědět nové informace. Na své si přijdou i nejmenší. „Do parku jsme umístili hru, při níž děti obcházejí stanoviště, sbírají pexeso a luští přitom tajenku,“ upozorňuje ředitel památníku.

Oproti dřívějšku na Vysoké nabízejí vyžití po celý rok. Letní akce, z nichž se velkému zájmu těšilo zejména provedení opery Rusalka pod širým nebem, plynule přešly v podzimní sérii koncertů. A na nadcházející prosincové pásmo adventních setkání naváže v lednu premiéra cyklu s názvem Setkání s...

Akce letos přilákaly více hostů. „Máme vyšší návštěvnost než před covidem, letos bychom měli překonat metu 10 tisíc návštěvníků,“ konstatuje Vojtěch Poláček.

V dlouhodobějším plánu je velký projekt na obnovu parku. Dojít by na něj mělo možná už na podzim příštího roku. „V červnu budeme vědět, zda jsme uspěli s žádostí o grant. Každopádně bychom chtěli dosázet stromy v hlavní aleji. Cesta od takzvané Sládkovny směrem k památníku dostane nový povrch, nevhodný asfalt nahradíme mlatem. A chceme revitalizovat také zónu za Dvořákovou bustou poblíž vily,“ líčí plány Vojtěch Poláček.

Program: Na co vyrazit do Vysoké

9. 12. Vánoční písně zlidovělé a populární – Adventní koncert klavíristy Petra Ožany a zpěvačky Svitlany Reichelové, 19.00. 16. 12. Jak to bylo u Dvořáků – Veselé vzpomínání na hospodské koncertování Antonína Dvořáka a jeho otce Františka Dvořáka v sále hostince u Cempírka, 19.00. 20. 12. Adventní rozjímání – Večer klasických vánočních skladeb obohatí básněmi, říkadly i prózou herečka Valerie Zawadská, 19.00. 27. 1. Setkání s jazzem – První koncert z cyklu Setkání s… v podání formace S.V.A. Trio, 19.00.

Převzato z: MF DNES

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme