Švenda: Díky nové mobilní aplikaci provází návštěvníky památníkem na Strži sám spisovatel Karel Čapek

20. 2. 2024
Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše připravil pro návštěvníky novou mobilní aplikaci Po stopách Karla Čapka. Bezplatná mobilní aplikace pro iOS i Android provede návštěvníky oblíbenými místy slavného spisovatele. Deset zastavení nabídne sugestivní prolínání dobových fotografií se současností a poutavým komentářem audioprůvodce. V dětské verzi jsou využity kresbičky a zábavné příběhy z čapkovských pohádek. Dech vyrazí i věrný hlas Karla Čapka, vytvořený umělou inteligencí z necelých osmi minut originálních nahrávek.

Mobilní aplikace ve dvou jazykových mutacích, češtině a angličtině, nabídne návštěvníkům dvě zážitkové trasy v rámci zahrady a u přilehlého rybníka. Připravena je verze pro dospělé a kratší trasa pro děti o 5 zastaveních. „Trasa pro dospělé má 10 zastavení, u každého se zobrazí dobová fotografie, úkolem je najít přesné místo, odkud byla pořízena a prolnout ji se současností, jak ji snímá kamera mobilu. K tomu běží audioprůvodce, na některých zastávkách se přidá i hlas Karla Čapka, vytvořený v anglickém studiu umělou inteligencí z pouhých dvou existujících nahrávek Čapkových proslovů v celkové délce necelých osmi minut. Výsledek je však pozoruhodně, téměř až děsivě věrný,“ popisuje zážitek z aplikace ředitel Památníku Karla Čapka Zdeněk Vacek.

Dětská trasa o pěti zastaveních provede dětské návštěvníky areálem pomocí motivů z čapkovských pohádek, kromě psí slečny Dášeňky se mohou těšit i na Lotranda se Zubejdou a další známé postavy. Jako poděkování za návštěvu si dospělí v mobilu odnesou všechny postupně nasbírané historické fotografie v podobě koláže. Zároveň ji snadno mohou sdílet s přáteli jako pozvánku na Čapkovu Strž. Děti budou odměněny podobnou koláží s pohádkovými motivy.

Mobilní aplikace Po stopách Karla Čapka vznikla ve spolupráci Památníku Karla Čapka s globálním kreativním studiem Yord, za finanční podpory Středočeského kraje. Celková hodnota investice byla 349 tisíc korun. „Středočeská muzea a galerie jsou „cool“. Moderní technologie, umělá inteligence, rozšířená realita, to vše jsou již standardy, které přibližují a zatraktivňují kulturní zážitky všem generacím. U nás již nudné a nezáživné prohlídky zkrátka nezažijete.“ uvádí radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Václav Švenda.

Převzato z: Naše Dobříšsko

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme