Suk: Nestýská se mi po vládě jedné strany

19. 10. 2017

Jak jste se vlastně dostal k politice?

Do politiky jsem vstoupil v padesáti letech. Není mi lhostejné, jak se bude utvářet budoucnost našich dětí akam se bude ubírat naše společnost. Po roce 1989 se celá politická scéna změnila – do té doby autoritativně vládla jediná strana a o demokracii jsme si mohli nechat jen zdát. Současná doba však ukazuje, že je hodně jedinců, kterým se po těchto dobách stýská, a tak je nutné za onu křehkou demokracii bojovat.

Otevřeně se vyjadřujete k problematice české politiky. Jak se to líbí lidem okolo vás?

To je spíš otázka pro moje okolí. Ale obecně se domnívám, že konstruktivní diskuse a konfrontace názorů je lepší než zákulisní hrátky.

Mnoho politiků opomíjí nebezpečí ze strany Ruska, přestože je dokázáno, že tato země ve svůj prospěch cíleně ovlivňuje politiku celé Evropy. Co si o tom myslíte vy?

Rusko vždy ovlivňovalo politiku nejen Evropy, ale i jiných kontinentů. To je záležitost, která by se neměla bagatelizovat a je třeba s tímto vlivem počítat.

Myslíte při své práci někdy na vrcholnou domácí politiku?

Bohužel velmi často a rozhodně ne proto, že by to byl můj nejoblíbenější koníček. Jenže s výsledky domácí politiky se denně setkávám na každém kroku. To nejhorší je nejspíš postupná ztráta svobody, kterou nám v rámci „konání dobra“ svými zákazy a omezeními připravují naši nynější zákonodárci. Obecně sice panuje názor, že za to může Evropská unie, ale já si nejsem jist, že je to skutečně tak.

Zajímaly by mě vaše zájmy a koníčky. Odhalíte něco ze svého soukromí?

Už téměř čtvrt století pořádám mezinárodní letecký festival CIAF. To je i můj koníček. Zajímám se o techniku, historii, architekturu, literaturu, sport, ale tím hlavním koníčkem je především rodina.

Pokud se dostanete do Parlamentu, s kým si v Poslanecké sněmovně nejlépe pohovoříte? Máte tam nějaké lidi, s nimiž byste si zašel na pivo?

Pokud se dostanu do Parlamentu, tak si nejdřív pohovořím se zaměstnanci a zeptám se na cestu, abych se tam neztratil. Jinak samozřejmě věřím, že se do sněmovny dostanou lidé, se kterými bude o čem hovořit a bude stát za to jít s nimi třeba i na pivo.

Jaké jsou vaše představy o práci poslance?

Práce poslance určitě není jen vysedávání ve sněmovně. Poslanec by měl hodně času trávit mezi lidmi, poslouchat jejich názory a umět je pak interpretovat právě na půdě sněmovny.

Změnilo by poslanecké křeslo nějak váš osobní život?

Určitě. Počítám s tím, že se vstupem do sněmovny by můj osobní život byl z velké části nahrazen životem veřejným.

Proč by lidé měli volit právě vás? Čím podle svého názoru můžete naší společnosti pomoci?

Jsem původním povoláním konstruktér. To je tvůrčí povolání, a jelikož se v podstatě celý život pohybuji v oblasti související s obranou a bezpečností, viděl bych svůj největší přínos právě v této oblasti. Mám za to, že právě obrana a bezpečnost v současnosti nabývá na velkém významu, proto bych rád uplatnil své zkušenosti.

Jak by případný úspěch ve volbách ovlivnil váš profesní život?

To neumím v současnosti posoudit. Budu to řešit, až kdyby tato situace nastala.

Ale dovedete si představit, že byste se vzdal své kariéry a působil jen jako politik?

Nemyslím si, že se vstupem do politiky zapomenete, čím jste doposud byl a co jste dělal. To by bylo velmi špatné. Kdo chce dělat jen politiku, nejspíš nic jiného neumí. Takový člověk naší politické scéně nemůže nic pozitivního přinést. Podle mého názoru by do politiky měli vstupovat právě lidé, kteří mají po stránce znalostí, schopností a morálních kvalit co nabídnout.

Věříte, že lidé jednou změní svůj názor na politiku apřestanou ji považovat za „svinstvo“?

Nazývat politiku „svinstvem“ není zrovna šťastné. Politika sama o sobě taková není, utvářejí ji jednotliví politici. Teprve podle toho, jakým způsobem se jí zhostí, si lidé utvářejí názor na politiku jako celek. Určitě lze politickou práci vykonávat i tak, aby si zasloužila lichotivější označení.

Když vidíte, jak to ve vrcholné politice chodí, nelitujete někdy svého rozhodnutí kandidovat do Poslanecké sněmovny?

Jsem dospělý, a tak vím, do čeho jdu. Jinak bych nekandidoval. Mám sedět doma u televize a nadávat, nebo se pokusit s tím něco udělat? Když člověk vstoupí do vrcholné politiky, musí počítat s tím, že se stane ostře sledovanou osobou.

Pokud tedy uspějete, budete si umět poradit, jestliže na vás vytáhnou nějakou „špínu“?

To nikdo neumí říct dopředu. Ta špína nemusí být ve skutečnosti špína, jen konstrukce, kterou na vás vaši protivníci vymysleli a ušili. Pak záleží na tom, jak jsou silní akolik se jich proti vám spojí.

Máte alternativu pro případ, že byste ve volbách do Poslanecké sněmovny neuspěl?

Jasně, budu žít tak jako doposud. Volba do Poslanecké sněmovny není v mém případě existenční záležitost.

Martina Řehořová

Letopis středočeské TOP 09, podzim 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme