Stříbrnský: Odstoupení pana Řiháka z funkce hejtmana bylo pouze otázkou času

23. 6. 2014

Můžete říci, jako krajský zastupitel a zároveň spoluobčan, dalo by se říci soused, pana bývalého hejtmana Řiháka, jaký máte pocit z dnešního jednání zastupitelstva?

Nejsem překvapen.

Vy jste tušil, že dojde k odvolání nebo odstoupení  pana Řiháka z funkce hejtmana?

Ano, já jsem to dokonce věděl, a to už od prvního zasedání zastupitelstva. Byla to pouze otázka času.  Pan hejtman ve svém úvodním projevu řekl, že bude nadále pokračovat v tom, co se mu osvědčilo v Příbrami. Je naprosto jasné, že kumulování funkcí, podivné rozprodeje majetku, neprůhledné veřejné zakázky a výběrová řízení, dosazování příbuzných a známých do funkcí, na které nemají ani vzdělání, ani schopnosti, a stříhání pásek, možná může stačit na malém městě, ale není vizí a cestou pro fungování kraje.

To je poměrně ostrá kritika.

To je, bohužel, osobní zkušenost ze života ve Středočeském Palermu. Město Příbram má obrovský potenciál, ale velkou smůlu na vedení města.  Proto víc lidí zná tento hanlivý přívlastek než dobré stránky Příbrami.

Nesouvisí tato Vaše kritika s blížícími se komunálními volbami?

Souvisí. Možná jinak, než si myslíte, protože já osobně kandidovat na starostu, ani na předních místech kandidátky nehodlám. Příbram potřebuje změnu a odstranit chyby, které současná radnice napáchala, bude hodně bolet.

Vraťme se zpátky k situaci na Středočeském kraji. Je to, co se stalo, podle Vás změna k lepšímu?

Nedovolím si tu změnu dopředu hodnotit. Pana Řiháka znám, tam si za svými slovy stojím. Většinu členů rady kraje neznám natolik, abych si dovolil cokoliv předvídat, či hodnotit. Jenom se tam na můj vkus opakuje příliš mnoho jmen z období pana Ratha. Už samo kupčení s funkcemi, ty dáš hejtmana, my dáme senátora, je spíše případ pro pana Ištvána a pana Šlachtu, než chování hodné zastupitelů. Přístup pana Petery, který jako řídící jednání zastupitelstva kraje odmítl odpovídat na otázky zastupitelů a nechal diskusi po krátké době ukončit, nic dobrého nevěstí. Kdyby ČSSD věnovala tolik úsilí, kolik věnuje řešení svých personálních otázek a vnitrostranických půtek, rozvoji kraje, žilo by se nám ve Středních Čechách mnohem lépe.

Štítky
Osobnosti: Petr Stříbrnský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme