Soudek: Stop hazardu v Kladně

1. 4. 2016

Stávající vedení města, v němž zasedají Volba pro Kladno, ANO a KSČM, je plně odpovědné za dopady hazardu - jakou jsou zvýšená kriminalita a vyšší zátěž rozpočtu -  na obyvatele našeho města. Namísto úplného zákazu, který byl schválen v roce 2014, totiž zůstávají v platnosti stávající zastaralé vyhlášky regulující hazard a umožňující provoz až okolo tisíce výherních automatů. Závislost na hazardu má přitom fatální následky pro gamblera i jeho rodinu. TOP 09 spolu s dalšími opozičními stranami chce proto vyvolat obecní referendum, jehož výsledek by byl pro vedení města závazný.

Vedení města bude povinno referendum vypsat, pokud shromáždíme dostatečné množství podpisů obyvatel Kladna. Hranicí je 5454 podpisů. A jsem velmi rád, že naší iniciativu již podpořili naši partneři v opozici, tedy ODS, ČSSD i KDU-ČSL,“ říká RNDr. Mgr. Petr Soudek, předseda kladenské organizace TOP 09.

Situaci považuje za kritickou i uznávaný psychiatr MUDr. Karel Nešpor, CSc: Počet hazardních automatů je v České republice extrémně vysoký. Hazard a s tím sousedící zastavárny mění charakter celých městských částí. Podstatně klesá faktická cena nemovitostí v těsném sousedství hazardu a zhoršuje se kvalita života tamních obyvatel.”

Pokud se podaří pod petici získat dostatečný počet podpisů, chce TOP 09, aby referendum proběhlo ve stejném termínu jako podzimní volby do krajských zastupitelstev. „S hazardem bojujeme již dlouhou dobu. A pokud se malá skupinka politiků rozhodla podlehnout ‚hazardní lobby‘, chceme dát šanci občanům, aby vyjádřili svůj názor,vysvětluje Petr Soudek. Za klíčové považuje, že občané nemají dostatek informací. Vedení města argumentuje příspěvkem do rozpočtu, který odvody z hazardu tvoří. Nikdo už ale neříká, že díky hazardu vznikají mnohem vyšší výdaje třeba v sociální oblasti nebo ve zdravotnictví, uzavírá Petr Soudek.

Petici je možno podepsat již nyní třeba v kině Hutník (náměstí Sítná 3127, Kladno) nebo v poslanecké kanceláři Heleny Langšádlové (Žižkova 463, Kladno). Na počátku dubna pak budou sběr podpisů zajišťovat i dobrovolníci v ulicích. Petiční listina je rovněž k dispozici ke stažení na http://www.top09kladno.cz/pdf/podpisova%20listina.pdf

Petr Soudek, TOP 09 Kladno

Předseda místní organizace TOP 09 Kladno

+420 605 478 009, petr.soudek@stc.top09.cz

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme