Soudek: Kladenský magistrát vyhodil miliony za nefunkční anti-covid nátěry

8. 4. 2021

Ke konci loňského roku rozhodli kladenští radní o aplikování speciálního nanonátěru v Metě a Domově pro seniory. Opoziční zastupitel Petr Soudek však kritizuje, že nátěr není funkční za podmínek, za kterých ho radnice nechala udělat. Primátor Volf tvrdí opak.

Kladenský opoziční zastupitel Petr Soudek vysvětluje, na jakém principu přípravek funguje. „Použitý přípravek FN®3 využívá princip takzvané fotokatalýzy. Funguje to velmi zjednodušeně řečeno tak, že vhodná sloučenina je osvícena světlem, v našem případě UV zářením, a díky tomu v této sloučenině vzniknou kladně a záporně nabitá místa. Při kontaktu předá tato sloučenina získanou energii škodlivým látkám, virům či bakteriím, a tato energie škodliviny spálí.“

„Má to ale jeden malý technický háček. Pokud nedojde během velmi krátké doby k reakci se škodlivinou, pak se absorbovaná energie záření ztrácí. Z toho vyplývá, že pro správnou funkci nátěru musí být ošetřený povrch neustále osvětlen vhodným zářením, jak uvádí technický list použitého přípravku FN®3,“ vysvětluje dále své tvrzení Petr Soudek.

„Jsou dvě možnosti, jak aplikovaný přípravek aktivovat. V prvním případě je potřeba denní světlo. V jeho spektru je sice také obsaženo potřebné UV záření, ale to se velmi špatně dostává přes sklo do vnitřních prostor. Druhou variantou je umělý zdroj, jak ukazují příklady nasvícení pro aktivaci v interiérech v technickém listu přípravku. Uzavřené smlouvy o aplikaci přípravku ale požadavek na instalaci zdroje UV záření na každý pokoj neobsahují. To potvrdil na zastupitelstvu i sám náměstek primátora Mužík,“ hájí svůj názor Soudek a dodává: „Bez aktivace fotokatalýzy je nátěr jen velmi drahou bílou barvou bez jakýchkoliv uváděných vlastností.“

„Chci zdůraznit, že moje kritika nijak nesouvisí s patentovaným nanonátěrem jako takovým. Fotokatalytický jev existuje a funguje, ale ne za podmínek, za kterých ho radnice nechala aplikovat. To, co kritizuji, je neodbornost radnice a nedodržení podmínek uváděných samotným výrobcem. Je to podobné jako si koupit pračku, ale bez elektrické šňůry. A pak se ohánět certifikáty, že prádlo vyprané touto pračkou je stoprocentně čisté. A zlobit se, že někdo poukáže na to, že bez šňůry a zapojení do elektrické sítě je ta pračka pouze obyčejná a velmi drahá krabice,“ vyjádřil se Petr Soudek.

Převzato z: Kladenské listy 

Štítky
Osobnosti: Petr Soudek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme