Slavík: Voticko si zaslouží střední školu

24. 2. 2021

Škola, základ života. Právě toto heslo není třeba rozporovat. Ale stejně platné v souvislosti se školou, tedy tou základní také je, že její absence může znamenat i odliv mladých rodin. Právě tomu se snaží zabránit votická radnice, i když to není, s ohledem na stáří hlavní školní budovy, úkol právě snadný.


„Škola byla léta zanedbávaná, proto do ní v posledních letech dáváme dost peněz,“ hodnotí starosta města Jiří Slavík a připomíná jeden z důvodů. „Jedná se o historický objekt z devatenáctého století a na něm se dosud žádná zásadní rekonstrukce nekonala,“ sdělil.


Votickou školu tvoří kvarteto nestejně starých objektů. Na tom nejnovějším s pultovou střechou hodlá radnice postavit nástavbu.
„Kvůli tomu také žádáme o dotaci,“ řekl starosta. To všechno s jediným cílem – rozšířit kapacitu školy. Město podle starosty chce být připraveno na příliv dětí, ať již těch, které by na svět přivedly současné rodiny nebo těch, které by se do sídla přistěhovaly s rodiči.


Také proto město loni připravilo rekonstrukci dvou učeben. Městu s ní pomohly dotace a díky podpoře došlo i k vybavení učeben robotiky a cvičné kuchyňky. Město za to ale zaplatilo bez dotací na dva a půl milionu korun a dalších 800 tisíc korun právě na vybavení obou speciálních tříd. Při samotné opravě probíhající ve staré školní budově však bylo nutné celkově rekonstruovat i stropy. K tomu ale nakonec nedošlo a místo opravy vznikly stropy zcela nové. Díky tomu pak došlo i k rekonstrukci dalších dvou učeben.


„Ty jsou umístěny nad těmi odbornými,“ připomněl mluvčí votické radnice Jan Vachtl.
Podle starosty Jiřího Slavíka má však město v oblasti školství poměrně citelný nedostatek. „Nemáme tu žádnou střední školu, i když kdysi tu fungovalo gymnázium,“ zavzpomínal. Připustil, že ve Středočeském kraji je až příliš středních škol a některé nejspíš budou zrušeny. Na druhou stranu ale vyjádřil naději, že by třeba právě i současná pandemie a s ní objektivně snadnější šíření nemoci ve velkých kolektivech žáků mohlo pomoci k decentralizaci škol a obnovení menších školských institucí.
„Voticko by si alespoň jeden tip středního vzdělávání zasloužilo,“ dodal Jiří Slavík s tím, že zánik votického gymnázia v dobách socialismu byla velká a zatím nenapravená chyba.

Převzato z: Středočeský týdeník

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme