Slavík: Odstraníme skládku a vyřešíme vodu

10. 8. 2021

Černá skládka nebezpečného chemického odpadu by mohla brzy začít mizet z Polského vrchu ve Voticích na Benešovsku. Současně by tím město mohlo vylepšit situaci se zásobováním pitnou vodou.


Votice dostaly na odstranění černé skládky dotaci. Teď počítají se zahájením prací v podzimních měsících. Po likvidaci skládky by město mohlo obnovit zdroj vody z kontaminovaného vrtu v prameništi Kouty. Město se zhruba 4,5 tisíce obyvatel používá vodu z několika vrtů. Nejvydatnější z nich však musel být před několika lety odstaven kvůli znečištění chemikáliemi. Zjistilo se, že původcem znečištění je právě černá skládka vzniklá už v minulém režimu na Polském vrchu.

Podle starosty Votic Jiřího Slavíka (TOP 09) jde o malý lom, který byl kdysi zavezen neznámými látkami. Zdejší vrt je tak zatím nepoužitelný. Votice přitom mají při dlouhodobějším suchu problém s nedostatkem pitné vody. „V letošním roce ten problém samozřejmě není tak výrazný, ale zdaleka ještě nedošlo k doplnění podzemních vodních zdrojů,“ uvedl starosta.


Radnice si zpracovala projekt na vyčištění skládky, získala dotaci a vybrala už také zhotovitele. Celkové náklady na likvidaci skládky jsou 20,7 milionu korun, dotace od ministerstva životního prostředí pokryje podle starosty 17,5 milionu korun.
Po odtěžení odpadu chce město vrt na Polském vrchu vyčistit a využívat ho, aby posílilo dosavadní zdroje vody.

Dalším vhodným řešením, jak získat pitnou vodu, je napojení na přivaděč vody v koridoru budoucí dálnice D3 mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Zájem o připojení budou mít podle Slavíka i další obce z okolí. Vybudování tohoto stěžejního vodovodního přivaděče je však svázané se stavbou středočeského úseku dálnice přes Posázaví. Ta ale prochází dost těžkopádnou a pomalou přípravou a proti vybrané trase navíc stále protestuje skupina obyvatel a obcí.
Město Votice patří k těm, kdo s vybranou trasou souhlasí a podporují její výstavbu. Podle starosty Votic rozšiřování stávající silnice I/3 nebo její přebudování na dálnici není přijatelné.

Po likvidaci skládky by město mohlo obnovit zdroj vody z kontaminovaného vrtu v prameništi Kouty.

Převzato z: Právo

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme