Školoud: Podle radnice opravu chodníků v Pražské brzdí památkáři. Výmluva

14. 7. 2023
Pražská ulice, historické a obchodní centrum města, prošlo před 27 lety rekonstrukcí. Nicméně na současném stavu je to vidět minimálně. Především chodníky by potřebovaly výraznější opravy. Popraskané, uvolněné a vyviklané dlaždice totiž komplikují cestu chodcům v této části města.

Poslední velkou ránu Pražská ulice a dlažba v ní dostala 6. června 2019, kde jí v noci prohnala velká voda po přívalovém dešti a už tehdy poničenou dlažbu ještě víc poničila. Po opravě proto volají jak místní obyvatelé, tak i obchodníci. Nicméně podle radnice je problém v tom, že jde o památkovou zónu a tudíž je potřeba souhlas památkářů. „O tomto jsme s památkáři hovořili a musím říct, že místní památkový úřad se musí vyjadřovat, kde každé jednotlivé dlaždici. Takže to není tak, jak jsme si mysleli, že vyměníme dlaždici a hotovo, oprava se musí nahlašovat také a má to svůj schvalovací proces, ke kterému se památkáři musí vyjadřovat, takže to je běh na dlouho trať, “ vysvětlil místostarosta Vladimír Karpíšek (ANO).

Ovšem opoziční zastupitel a předseda Spolku Pražské ulice Marek Školoud (TOP 09) má na celou věc poněkud jiný názor. „Uvědomujeme si, že Pražská ulice je v památkové zóně a je potřeba vyjádření památkářů, nicméně ten stav chodníků je tristní už několik let a kdyby byla větší vůle, tak věřím, že ty chodníky jsou dnes už spravené,“ míní Školoud s tím, že nejde jen o opravu chodníků, ale o celkový vizuál této části města.

V tomto směru se částečně podařilo s vedením města najít shodu minimálně ve výměně odpadkových košů. Ty současné jsou už ve velmi špatném stavu, na mnoha místech dokonce chybí úplně například po kolizi se zásobovacími vozy či po útocích vandalů a tak by je měly nahradit koše nové, větší a zastřešené, aby odpad z nich vyplavil déšť.

Převzato z: Zprávy Příbram

Štítky
Osobnosti: Marek Školoud
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme