Setkání se studenty v parlamentu je prázdninové osvěžení

22. 8. 2016

Chytří, zdvořilí a velmi otevření. Takoví jsou držitelé stipendia Nadace Hanse Seidla, kteří přijeli z několika německých zemí navštívit Prahu a debatovali přímo v jednacím sále parlamentu s Ninou Novákovou.

Otázky se točily kolem hlavních témat evropské kulturní identity, postavení rodiny v současné společnosti a nutnost vést mezináboženský a kulturní dialog.

Mluvili jsme o vzdělávacím systému a vysokoškoláci se shodli na důležitosti výměnných či jiných studijních pobytů už na střední škole. Také jsme se shodli, že naléhavým úkolem pro všechny vědní obory je „vědět víc o těch druhých“. Byly tím míněny humanitní a přírodovědné disciplíny.

Samozřejmě došlo také na migraci a na rozdílné přístupy států EU. „Někdy nevíme, co si o vás myslet, ani co si vy myslíte o nás“, zněla jedna z posledních otázek.

Při svém restartu by měla EU odložit jednotnou šablonu a brát v úvahu specifické rysy jednotlivých zemí. Vycházíme ze stejné kultury, ale máme různou historickou zkušenost a myslím si, že i odlišnou mentalitu. S trochou nadsázky použiji pedagogickou moudrost. Ve škole i v životě musíme poznat, komu pomůže k lepšímu výkonu pokyn: máš za úkol vyřešit tolik a tolik úloh, a komu otázka: kolik úloh zvládneš?

V českých zemích jsme hákliví na příkazy. Kdybychom se zeptali regionů a měst, kolik dokáží přijmout migrantů, určitě bychom překročili tolik kritizované kvóty“.

Z plánované hodiny byla hodina a půl a diskuse se zastavila až u výstupního turniketu ve Sněmovní 4. Tak si to příště dopovíme …

Nina Nováková, poslankyně TOP 09

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme