Schweigstill: Kužely na křižovatce brzdí rychlé řidiče

13. 11. 2015

Strašné. Jako pěst na oko. Co to je za bowlingovou dráhu plnou kuželek? Mělničané na sociálních sítích ostře pranýřují novou dopravní úpravu křižovatky Pražské, Fibichovy a Krombholcovy ulice s řadami balisetů připomínajících patníky.

Podle mělnického místostarosty Milana Schweigstilla však jde o řešení podle norem bezpečnosti silničního provozu. 
Dotace na změnu Pražské ulice k lepšímu počítala podle původního záměru jen s rekonstrukcí povrchu vozovky, později se i město obrátilo na specialisty z dopravní firmy. Podle jejich závěrů, které vycházely z nových norem, musí přechody pro chodce v Pražské ulici chránit ostrůvky, protože tam šíře vozovky přesahuje sedm metrů. 

„Nejdříve jsme počítali s ostrůvky ze zvýšené zádlažby, což by bylo na pohled hezké. Narazili jsme přitom na velký problém, schválená dotace s tímto totiž nepočítala. Změnit projekt a narušit povrch nové vozovky by mohlo znamenat, že by částka byla výrazně snížena, nebo bychom o ni dokonce mohli přijít,“ vysvětlil Milan Schweigstill. Ostrůvky proto byly vyznačeny prostřednictvím balisetů. Jejich podoba i množství podle mělnického místostarosty odpovídají technické normě. A chrání chodce. 

„Navíc působí jako optické zúžení vozovky, rychle jedoucí řidiči mají obavu, zda se do pruhu vejdou a přirozeným způsobem zpomalí,“ řekl Milan Schweigstill, podle kterého se v Pražské ulici výrazně snížil počet přestupků zaznamenaných radarem. Za poslední týden tam šedesátku přesáhl jediný řidič,dřívejich přitom byly desítky. 

Přestože je Pražská ulice podle norem příliš široká na to, aby se obešla bez ostrůvků, na cyklistické pruhy je zase úzká. Na možný pohyb cyklistů tam proto řidiče upozorňují alespoň piktogramy. 

Petra Špitálská

Zdroj: Mělnický deník; 13.11.2015; Rubrika / pořad: Titulní strana

Štítky
Osobnosti: Milan Schweigstill
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme