Rakovník dnes přivítá německou návštěvu

Rakovnický deník | 15.12.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: Jan Polák | Téma: Středočeský kraj

15. 12. 2011

Dnešní vánoční trh s názvem Pohoda V Brance bude ojedinělý. Němečtí kolegové z partnerského města Dietzenbach přijedou oplatit rakovnickou návštěvu na jejich vánočních trzích. Chybět by podle předběžných informací neměl teplý Apfelwein (jablečné víno) či Schmalzbrot (chleba se sádlem), které jsou pro oblast okolo Dietzenbachu typické.
Rakovník s německým městem spolupracuje již od roku 1986. Letos rakovnická delegace v obsazení místostarosta Jan Švácha a mluvčí radnice Jan Polák zamířila na vánoční trhy partnerského města, kde prezentovala výroby z Rakovnicka. Jak se Rakovničanům v  Dietzenbachu líbilo a co je překvapilo, se dočtete níže.

Překvapení

V brzkých ranních sobotních (26. listopadu) hodinách vydalo auto plné „Vánoc“ směrem do partnerského města Dietzenbach. Po přibližně 5 hodinách a 470km dorazila posádka, kterou tvořili místostarosta Jan Švácha a tiskový mluvčí Jan Polák, na Roter Platz v Dietzenbachu. Na tomto útulném náměstíčku ve staré části města již na přípravě stánku pracovali naši němečtí kolegové. Poté, co uviděli auto s českou poznávací značkou, jen udiveně koukli na hodinky a poznamenali, že jsme snad museli přiletět. Času nebylo nazbyt, tak se všichni po krátkém uvítání pustili do příprav a zdobení. Z auta tak na pult stánku putovala vánoční medovina a med z Lužné, keramika z umělecké dílny rakovnického Miroslava Nováka. Z dalších krabic byly vybaleny ještě keramické výrobky a paličkované a háčkované ozdoby z Domu dětí a mládeže Rakovník. Než se Dietzenbachem rozezněl polední zvuk zvonů, byl stánek připraven na první zákazníky. Oficiálně začínaly sobotní trhy od 14.00 hodin, nicméně zvědavost kolemjdoucích budil rakovnický stánek již po celou dobu příprav. Německým návštěvníkům imponovaly i bakalářské kostýmy obsluhy rakovnického stánku. Nejednou bylo třeba vysvětlit, proč právě tento kostým patří k Rakovníku.

­ Po vytažení láhve s pivním mokem bylo všem hned jasné, že se jedná o „patrona“ a značku rakovnického piva.
K přilákání návštěvníků trhů pomáhaly i dva keramické zvony, na které čas od času oba bakaláři zazvonili. Nikdy se nestalo, že by nikdo nepřišel. Při této příležitosti dostali zájemci malý doušek teplé medoviny na ochutnání. Většinou to u jednoho pohárku nezůstalo a někteří si i zakoupili medovinu v láhvi. Jednou ovšem zvuk zvonu zaujal kolemjdoucí natolik, že neváhala a zvon si koupila. I přes tuto malou „komplikaci“ v oslovení kolemjdoucích se stánek těšil velké pozornosti. Překvapivý zájem byl i o čtyři druhy medu. Všechny příchozí hned na první pohled zaujala i drobná vánoční keramika v podobě rybek, čertů, andělů, pekla a adventních svícnů. Během celého večera si někteří rakovnický stánek oblíbili natolik, že se k němu i několikrát vrátili.
V neděli se trhy veřejnosti otevřely již v pravé poledne a netrvalo dlouho a první zákaznice div nevykoupila veškerou keramiku pana Nováka. Následně vyjádřila přání, že by příště měla zájem i o keramické talíře. Nejen o adventní neděli navštívila rakovnický stánek celá řada česky mluvících obyvatel, kteří zavzpomínali na zážitky z bývalého Československa. Po celý adventní víkend zněly náměstíčkem vánoční koledy, melodie a zahrát přijel i dědeček s flašinetem. Podle zájmu obyvatel Dietzenbachu a vypití 20 l teplé vánoční medoviny lze usoudit, že prezentace města Rakovníka byla úspěšná. Nyní jsou „na tahu“ Dietzenbachští, kteří přijali pozvání na trhy Pohoda V Brance, které pořádá od 8.00 hodin ve čtvrtek 15. prosince 2011 Městská knihovna Rakovník. Dle prvotních informací se mohou Rakovničtí těšit na teplý Apfelwein (jablečné víno) a Schmalzbrot (chleba se sádlem). Právě tyto pochutiny jsou pro oblast Dietzenbachu typické. Možná se i dočkáme nějakého zajímavého kostýmu a dalších tradičních produktů. Účast také přislíbil místostarosta města Dietzenbach Dietmar Kolmer.
Na závěr patří velké poděkování za medovinu manželům Slanařovým z  Lužné, za háčkované a paličkované ozdoby šikovným rukám Evy Kvasničkové, za keramiku Miroslavu Novákovi a Miroslavě Vondříčkové z DDM Rakovník.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme