29. 3. 2011

V prosinci loňského roku byla v Rakovníku ustavena regionální organizace TOP 09, ke které v současnosti přísluší místní organizace v Rakovníku a v Novém Strašecí. Její vznik byl logickým důsledkem zakotvení této strany na celostátním politickém kolbišti a posilování její členské základny v krajích. V této souvislosti se nabízí otázka, zda TOP 09 jako nový politický subjekt na Rakovnicku může do zdejšího společenského dění přinést něco nového a neotřelého.

Na tuto otázku jistě nelze dát jednoznačnou odpověď, protože tato organizace má za sebou pouze fázi svého zrodu. V následujících odstavcích se ale pokusíme zamyslet nad našimi představami a vizemi, které vznik a formování „Topky“ na Rakovnicku provázejí, a naznačit tak, co lze od nás očekávat.

Výhodou TOP 09 je, že většinu členů přivedla do jejich řad nespokojenost se stávajícími poměry a odhodlání něco pozitivně změnit, a to i za cenu, že se politikou takzvaně „zašpiní“, protože v současnosti je bohužel politika, a nutno přiznat, že mnohdy oprávněně, vnímána jako nečistá záležitost. Myslíme si, že i přes mediální diskuse se TOP 09 o určitou očistu politiky v rámci svého vlivu snaží. K tomuto úsilí se naše regionální organizace chce rovněž připojit. Budeme usilovat o to, aby naším nástrojem politického soupeření byla síla myšlenek a vizí, nikoliv však účelová dehonestace politických odpůrců, a vyzýváme rovněž ostatní politické strany působící na Rakovnicku, aby tuto zásadu přijaly za svou.

Jako organizační součást TOP 09 rovněž plně podporujeme politiku našich představitelů jak ve vládě, tak i v zastupitelských sborech. Současně si uvědomujeme, že úkol, který si TOP 09 předsevzala, není jednoduchý a výsledky reforem jsou velmi odvislé od shody v koalici. Samozřejmě také vnímáme, že dopady reforem se týkají nás všech a že mohou být pro některé z nás citelné.

Pokud jde o správu země, zastáváme názor, že zkušenost s vedením obcí a měst je velmi prospěšná. Proto se také plně hlásíme ke spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Ale sama tato zkušenost v dnešní době již nestačí. K úspěšnému spravování státu, ale i k rozvoji i těch nejmenších obcí je v současnosti potřebná také vůle k neustálému vzdělávání a absorbování nových podnětů.  Umět si poradit jak se spletí zákonů, tak i se spletí nejrůznějších dotačních výzev a programů, mít kuráž ke spolupráci a výměně zkušeností s obcemi v sousedních a vzdálenějších zemích (nejen se Slovenskem), to vyžaduje určitou odbornou výbavu.

Vloni jsme si zvolili nové obecní a městské zastupitele. Na Rakovnicku v některých městech a obcích dobře uspěla i TOP 09, což nás samozřejmě těší a našim voličům děkujeme. Je to také výzva těm, kteří naši stranu v městech a obcích zastupují, aby odvedli dobrou práci. V žádném případě ale nechceme, aby politické zabarvení zastupitelstev ve městech a obcích ovlivňovalo snadnost přístupu k veřejným finančním prostředkům, a to ani pokud jde o TOP 09. Jsme rozhodně a striktně pro rovný přístup všech obcí k finančním zdrojům.

Rakovnicko vnímáme jako celek, přičemž chceme působit a naše aktivity směřovat k rozvoji celého okresu. Z tohoto hlediska se jako obyvatelé Rakovnicka hlásíme k jistému místnímu patriotizmu a sousedskému přístupu.

Proč sousedskému přístupu? Je nutné se zamyslet nad samotným významem slova soused. Sousedem je ten, kdo se usadil v určitém území a sdílí s ostatními usedlíky společnou odpovědnost za obec i za krajinu, kterou obývají. Nelze tedy vše nechat jen na bedrech starostů a zastupitelů. Zde si neodpustíme zcela v duchu konzervativní politiky sestoupit k počátkům samosprávy obcí a citovat z výkladu Ferdinanda Stamma k Obecnímu zákonu z roku 1849, který obec velmi výstižně charakterizoval jako širší domácnost. Z tohoto pohledu bude TOP 09 na Rakovnicku určitě „sousedská“ a budou jí vždy sympatické veškeré občanské aktivity, které povedou ke společenskému a kulturnímu povznesení obcí i Rakovnicka jako celku. Bude rovněž otevřená všem, kterým není dění jak na Rakovnicku, tak i v celé České republice lhostejné, a bude jim také naslouchat.

Jiří Česal, předseda regionální organizace Rakovnicko
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme