Patrik Brodan z TOP 09: Řihák nedokázal ukočírovat své lidi

24. 6. 2014

Jak byste popsal, co se na zastupitelstvu v pondělí stalo?

Rezignaci pana Řiháka vnímáme pozitivně, už dlouho před tím jsme upozorňovali, že by mělo dojít ke změně.

Josefa Řiháka by měl nahradit ve funkci hejtmana jeho náměstek Miloš Petera. Myslíte, že je vhodný kandidát?

Necháme se překvapit. Už na pondělním zastupitelství byla jistá změna cítit - je méně přestávek na kouření, jednání probíhá rychleji. Doufáme, že s novým hejtmanem urovnají spory uvnitř koalice, tím by došlo i k lepšímu fungování Středočeského kraje. Pan Petera by podle nás byl vhodnější, ačkoliv je spojován s minulostí Davida Ratha.

Hejtmanovi jste vyčítali, že jako bývalý starosta Příbrami ji často upřednostňoval před jinými městy. Petera pro změnu starostuje v Nymburku. Nemáte strach z toho, že se teď vliv přesune pro změnu tam?

Když má člověk určitou moc, tak má i tendence seskupovat prostředky do okolí, kde žije. Příbram byla úplně reálný případ, kde k tomu opravdu docházelo. Na druhou stranu známe i příklad Pavla Semeráda, který podobně upřednostňuje Cerhenice. Určité riziko to tedy je, ale to je vždy spojené s nějakou vedoucí funkcí. Doufám, že se nastaví nějaké transparentní podmínky, aby k něčemu podobnému nedocházelo.

Co dobrého podle vás Řihák v pozici hejtmana vykonal?

Investoval do hasičů, což je logické, protože je to jeho koníček. Také udělal hodně pro prevenci kriminality. V těchto oblastech se situace opravdu zlepšila. Na druhou stranu si ale nedokázal ukočírovat své lidi. Nebyl respektovanou osobou u svých kolegů.

Na co by se měl zaměřit nový hejtman Středočeského kraje?

Na činnost úřadu. Měl by se jmenovat ředitel krajského úřadu, který tady dlouhodobě není. Dále investovat do oprav silnic a zajistit lepší fungování zdravotnictví a sociálních služeb. Bude potřeba se zaměřit na oddlužování kraje a vyrovnat dluh z minulých let, kdy se tady rozhazovaly peníze.

melnicky.denik.cz - 24. 6. 2014 - Andrea Karlíková

Štítky
Osobnosti: Patrik Brodan
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme