Opravu kulturního domu může zkomplikovat vyhlášení památkou

8. 8. 2016

Rekonstrukci nepříliš pohledného a celkem málo využívaného kulturního domu v Mladé Boleslavi chystá tamní radnice. Práce na budově, která je typickým pozůstatkem socialistické éry, by mohla zkomplikovat nečekaná snaha o vyhlášení domu národní kulturní památkou, což ale vedení města odmítá. 

„Dostali jsme dopis od Národního památkového ústavu, že by chtěli vyhlásit kulturní dům památkou. S tím ale město nesouhlasí,“ řekl náměstek primátora Daniel Marek (TOP 09). 

„Přes čtyřicet let stará budova podle nás není taková, aby byla památkou vyhlášena, a navíc by to výrazně prodloužilo a prodražilo všechny naše záměry,“ odůvodnil pragmaticky Marek nesouhlas, v obavách z nejrůznějších omezení a nároků ze strany památkářů. 

Navíc podle vedení města zásah nebude nijak radikální, zůstanou například zachovány kamenné prvky, ani opláštění by se nemělo nijak zásadně měnit. 

V současné době finišuje tým architektů na studii, podle níž by se měl kulturní dům měnit. Podílet by se na tom měli i designéři z mladoboleslavské automobilky. Architektonická studie by měla být hotová na přelomu září a října. Pak bude následovat projektová dokumentace a se samotnou rekonstrukcí se začne nejspíš v příštím roce. Jaké budou náklady, bude záležet na projektu. Vedení města si je zatím netroufá odhadnout. 

Radek Plavecký

Zdroj: Právo; 6. 8. 2016; rubrika/pořad: Praha - Střední Čechy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme