Ochrana pitné vody je téma nejen na Rakovnicku

23. 6. 2014

Dnes byla zastupitelstvem Středočeského kraje schválena žádost města Rakovníka o poskytnutí finančních prostředků z havarijního fondu na úhradu nákladů na odstranění následků havárie vzniklé na vodním toku Karlův Luh.

Havarijní fond pro ochranu jakosti vod Středočeského kraje byl zřízen v roce 2004 právě pro řešení podobných situací, ale ne vždy vše funguje hladce. Město Rakovník muselo žádat opakovaně a celá je jeho snaha již začínala vypadat marně.

Havarijní stav byl zjištěn dne 23. 9. 2012, kdy byly v korytě drobného vodního toku nalezeny barely a pytle se  zvlášť nebezpečnými látkami. Radnice města Rakovník nezaváhala a po konzultaci s ministerstvem životního prostředí a Středočeským krajem, ihned začala odstraňovat následky této havárie, kterou povodí Vltavy označilo za nejzávažnější havárii roku.

Rada kraje na svém zasedání dne 29. 7. 2013 poskytnutí dotace Městu Rakovník neschválila. Na svém zasedání dne 16.9.2013 Rada kraje neodsouhlasila ani návrh na revokaci nesouhlasu z 29. 7. 2013. Na zastupitelstvu 9. 12. 2013 nebylo projednání ani zařazeno do programu. Rakovničtí museli nadále žádat, jednat a čekat až do dnešního dne.

„Chtěl bych poděkovat zejména místostarostovi města Rakovník, panu Šváchovi, že svým vytrvalým úsilím dotáhl věc do vítězného konce.“ Říká Petr Stříbrnský, TOP 09, zastupitel, který se už v minulosti snažil prosadit vyřešení havárie do programu zastupitelstva a dodává: „Jsem rád, že se podařilo věc vyřešit, protože v opačném případě, by to mohlo ovlivnit rozhodování starostů při případných podobných haváriích. Pozdní nebo špatné rozhodnutí v takovém případě může ovlivnit kvalitu pitné vody pro tisíce obyvatel.“

Štítky
Osobnosti: Petr Stříbrnský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme