Nejde o zdraví, ale o kumulaci funkcí

20. 2. 2014

Příbramská organizace TOP 09 před několika dny upozornila na skutečnost, že středočeský hejtman, senátor a příbramský zastupitel Josef Řihák nezvládá svou docházku minimálně na veřejná jednání příbramského zastupitelstva (některá média upozornila i na jeho senátorské absence). Jeho půldruhého roku trvající neúčasti (5 absencí z 8 jednání) se nápadně kryjí s obdobím, kdy zastává funkci hejtmana.

Hejtman Řihák zareagoval tradičně – k naznačené věci se příliš nevyjádřil, ale snaží se problém přenést někam jinam a vytvořit mlhu bez jasných informací a argumentů. Prostřednictvím svých spolupracovníků si navíc postěžoval, že na něj žalujeme, když měl zdravotní problémy.

Hejtmanu Řihákovi samozřejmě přejeme pevné zdraví, ale musíme upozornit na skutečnost, která je zřejmá. Totiž kumulace funkcí. Úspěšný politik se pozná podle toho, že za veřejné peníze velmi dobře spravuje svůj post. Jsme ovšem svědky toho, že z veřejných a placených funkcí se stává léno několika politických osobností.

To má nesporně negativní souvislosti. Dotyční politici jsou z veřejných peněz placeni několikrát a absence na různých jednáních dokládají, že často neplatí tvrzení, že „si vše dokážou zorganizovat“. Volený zástupce placený z veřejných peněz (tím spíše lidé, kteří ve svých funkcích pobírají desetitisíce a statisíce korun) se má politice věnovat zcela naplno.

Dále dochází k zbytečné personifikaci politiky, která se tak více než soubojem názorů a idejí stává přehlídkou vyjádření známých mediálních tváří. Tento postup přispívá i k tomu, že do veřejného života se nezapojuje tolik mladých a úspěšných lidí. Jejich perspektivy pro kariéru jsou omezené, což vede k tomu, že v politice nedochází k přirozené personální i názorové obměně. Důležitý je i fakt, že ony „ikony“ politických stran s mnoha funkcemi jsou pak svými spolustraníky častěji dosazovány do čela kandidátek. Aby takzvaně přitáhly lidi. Skutečnost je pak taková, že voliči v důvěře hlasují pro svého politika, který ovšem záhy odchází kamsi jinam. To se stalo také v Příbrami, kde Řihák působil jako starosta, ale musel se vzdát této funkce kvůli mandátu hejtmana. A nakonec, každý může být nemocný (nebo potřebuje volno) a pak osoba s x funkcemi chybí na x místech.

Pokládáme za velmi důležité, že v samotné sociální demokracii, jejímž je senátor, hejtman a zastupitel Řihák členem, vzniká tlak na to, aby lidé souběžně nezastávali různé posty. Politici by se měli vystříhat kumulace funkcí, je to ve prospěch zdravé politiky i jejich zdraví.

Petr Vácha, Václav Švenda a Petr Stříbrnský - MO TOP 09 Příbram
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme