Mladým ve městě chybí více možností sportu a odpočinku

11. 6. 2015

Sport, kultura, volný čas nebo informovanost o dění ve městě. To všechno byla témata, kterými se v úterý dopoledne zabývali boleslavští středoškoláci a žáci osmých a devátých tříd základních škol. Ve Vzdělávacím centru Na Karmeli se konalo už druhé Mladé fórum. 

„Pořádáme Fórum zdravého města pro dospělé, ale protože nás zajímají i názory dětí, rozhodli jsme se jim dát příležitost vyjádřit se k problémům, které je v Mladé Boleslavi trápí,“ vysvětluje náměstek primátora Daniel Marek. Stejně jako v minulém roce se akce zúčastnilo zhruba šest desítek dětí, tentokrát převažovali studenti prvních a druhých ročníků boleslavských středních škol. 

Z těch hlavních věcí, které v jednotlivých oblastech vnímají jako problém, určitě stojí za zmínku jejich pocit, že by bylo dobré více zapojit do dění městský parlament dětí. „Padla ale celá spousta návrhů, řadou z nich se určitě budeme zabývat hlouběji. Například by uvítali aplikaci na mobilní telefony, která by informovala o dění a akcích ve městě. Nedostatečná jim připadá i propagace, asi nepoužíváme ty správné komunikační kanály pro mladou generaci. Rovněž jim chybí více míst, kde by byla dostupná wifi síť, pořádný skatepark či více ploch pro graffiti,“ vyjmenovává náměstek Marek. 

Podstatným bodem diskuze byla i budoucí podoba domu kultury, která je i na radnici aktuálním tématem. „Mladí by uvítali prostor pro trávení volného času. Nezřídka se totiž zdržují v nákupních centrech právě z toho důvodu, že nemají kam jinam jít. Kromě bezdrátového připojení k internetu padly návrhy na relaxační místnost, hernu s kulečníkem, šipkami nebo herními konzolemi,“ rekapituluje nápady mladých obyvatel města Daniel Marek. 

V minulém roce vzešly ze setkání jako hlavní problémy především nedostatečně bezpečné přechody ve městě, požadovali také více autobusových linek do příměstských částí, rekonstrukci domu kultury, více hřišť a strážníků městské policie. 
„Všemi problémy jsme se zabývali a zabýváme, například jsme díky jejich podnětu vytipovali osmdesát přechodů pro chodce, kde chceme zlepšit bezpečnost, otevřeli jsme další dvě nová hřiště a provádíme analýzu vytíženosti autobusů do příměstských čtvrtí,“ uvedl Daniel Marek. 

Šárka Charousková

Zdroj: Boleslavský deník, 15.4.2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme