Mladoboleslavsko chutná nejvíc po cukrové řepě

1. 11. 2011

Tradiční řepánky byly v Dobrovici u Mladé Boleslavi téměř zapomenuty. Majitelka cukrárny Libuše Krejbichová však obešla starousedlíky a podle jejich vzpomínek a rad zkoušela výrobu Dobrovických řepánků obnovit. „Zkoušela jsem je vyrobit tak dlouho, až se zrodil řepánek, který chutí i tvarem připomínal to, co si lidé pamatovali z dětství,“ říká hrdě Krejbichová.
Teď její recept vyhrál první místo v soutěži Jak chutná Mladoboleslavsko. Druhé místo obsadil recept Jizerský kapr na smetaně a třetí místo patří lehce nakyslé polévce s podivným názvem Hladká Ančka. „Našla jsem ho napsaný na látkové utěrce pověšené ve světnici nad plotnou mé babičky,“ říká autorka receptu Lucie Jonášová.
Obyvatelé Mladé Boleslavi a okolí pátrali ve starých kuchařkách svých rodičů a babiček už od léta. Nakonec zaslali do soutěže Jak chutná Mladoboleslavsko 32 receptů.
„Přišlo nám vše od polévek přes hlavní jídla až po dezerty,“ říká člen poroty a jeden z organizátorů Jan Smutný. Porota vybrala šest finalistů, splňujících hlavní podmínku. Pokrmy se vařily vminulosti na území Mladoboleslavska, za což ručil další člen poroty, historik Karel Herčík. „Do 19. století byla strava v našich krajích velmi chudá. Jedly se řídké polévky, například mléčná, různé kaše slazené pouze medem, protože cukr byl známý až po roce 1831, kdy vznikl cukrovar v Dobrovici. Takže najít jídla typická pro tak malou oblast je nesnadné,“ říká Herčík.
Mezi finalisty byly například i vinné klobásy. Ty nejsou typické pouze pro tuto oblast, ale jen na Mladoboleslavsku je podle Herčíka lidé jedí na Štědrý večer, dokonce častěji než kapra.
Vítězové dostanou hodnotné ceny a nejlepší pochutiny mladoboleslavských babiček si nyní doma může uvařit každý doma. Postupně se některé z nich stanou i součástí nabídek ve vybraných restauracích v regionu. Cílem projektu je také nalákat do města turisty.
„Turisté nejezdí jen za památkami, ale také se při tom rádi najedí. Zvlášť když region má něco, co nemá žádný jiný,“ říká autor nápadu Tomio Okamura. Soutěž se uskutečnila také v Moravskoslezském kraji a v Praze. Regionální recept se nyní snaží najít i v Kutné Hoře.
tíme.

Mladá fronta DNES | 1.11.2011 | Rubrika: Střední Čechy | Strana: 2 | Autor: Jan Charvát

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme