Mladá Boleslav i další města mohou získat miliony korun

Pokud by vláda změnila přerozdělování daňových příjmů na počet obyvatel, získala by Boleslav 25 milionů ročně

17. 9. 2011

Současná vláda se zavázala zmírnit rozdíl v daňových příjmech mezi „nejbohatšími“ městy a „nejchudšími“ obcemi. Ministr financí Miroslav Kalousek nedávno představil návrh, který tento slib plní. Pokud se jej podaří prosadit, výrazně to pomůže obcím na Mladoboleslavsku

Nynější situace není udržitelná. Čtyři největší města v naší republice dostávají z daní 45 % výnosu, ale žije v nich pouze 20 % populace. To mohou obyvatelé ostatních měst i lidé na venkově vnímat jako určitou nespravedlnost. Porovnejme daňový příjem jednotlivých měst na obyvatele – u Prahy se jedná o 33 tisíc, u Ostravy asi 20 tisíc, středočeské Kladno má už pouze 11 tisíc a Příbram asi 8 tisíc ročně. Nejhůře jsou na tam vesnice a města v pásmu 2000 až 5000 obyvatel, ty dostanou na obyvatele v průměru jen 6,8 tisíc korun ročně.

Cílem vlády a Ministerstva financí je snížit tyto propastné rozdíly na únosnou úroveň, kterou lze považovat za obvyklou ve vyspělé Evropě. Navrhuje se tedy čtyřem největším městům příjmy o trochu snížit a ostatním naopak přidat. V „nejchudší“ skupině obcí v pásmu 2000 – 5000 obyvatel by se průměrně přidalo 2,4 tisíce korun na hlavu. To by například pro Rožmitál znamenalo 10 milionů korun v rozpočtu navíc. S touto částkou už lze uvažovat o rozšíření kapacity školky, rozsáhlejší opravě chodníků, silnic, rekonstrukci školy či o dalších investicích potřebných pro rozvoj obce. Samotné Mladé Boleslavi by podle propočtů ministerstva návrh zvýšil příjmy minimálně o 25 milionů korun, Mnichově Hradišti pak o skoro 16.

Získali bychom tak tolik potřebné prostředky pro další investice či spolufinancování projektů z Evropské unie. Domnívám se, že tato příležitost získat dodatečné prostředky do každoročních daňových příjmů pro obce na Mladoboleslavku se nesmí promarnit. Získají tak větší samostatnost při rozhodování a jejich starostové nebudou muset jezdit pokorně „leštit kliky“ na ministerstva do Prahy, aby sehnali nějakou tu dotaci. Zastupitelé obce znají potřeby svých obyvatel lépe než úředníci v centru. Proto je nutno, aby i opoziční poslanci zapomněli na politikaření a vládní návrh podpořili.

Jan Smutný, poslanec za Středočeský kraj (TOP09)

Zdroj: Boleslavský deník, 17.9.2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme