Ministr zdravotnictví v Mladé Boleslavi: Chystáme zákon o pojišťovnách

14. 10. 2011

Zdravotní pojišťovna Škoda, kde jsou pojištěny desetitisíce lidí z Mladoboleslavska, má před sebou dobrou budoucnost.

Dotýká se to desítek tisíc lidí z  Mladoboleslavska, kteří jsou pojištěni u Zaměstnanecké pojišťovny Škoda. Ještě nedávno se totiž uvažovalo o různých variantách sloučení či snížení počtu menších zdravotních pojišťoven vlastněných soukromými firmami, jako v případě té boleslavské.

Podle odborníků, pacientů i zdravotníků by to byla rána pro všechny, protože ZPŠ velmi spolehlivě odvádí všechny platby a navíc poskytuje celou řadu nadstandardních služeb. V posledních měsících ovšem spekulace o slučování pojišťoven utichly a dobrou zprávu potvrdil i ministr zdravotnictví Leoš Heger, který dorazil v pátek do Vzdělávacího centra Škoda v Mladé Boleslavi na veřejnou debatu o plánovaných vládních reformách.

Uvedl, že se sice chystá nový zákon o zdravotních pojišťovnách, kde by se měly sjednotit pojišťovny na stejnou úroveň, ale ty menší to nijak nezasáhne. Naopak. „Všeobecná zdravotní pojišťovna by měla ztratit svoji majoritu, nikoli co se týče velikosti, ale zvláštních podmínek, které má. Pojišťovny by také měly dostat větší dohled a také chceme nastavit tvrdší hranici, kdy pojišťovny přestávají být schopné plnit své závazky,“ uvedl v rozhovoru pro náš Deník ministr.

„Mohu vás ubezpečit, že budoucnost Zaměstnanecké pojišťovny Škoda je velmi dobrá. Vede si velmi dobře a rozhodně není cílem vlády do současného uspořádání pojišťoven nějak zasahovat,“ řekl Heger. V plánu je podle něho pouze sloučení Vojenské pojišťovny s Pojišťovnou ministerstva vnitra ČR. „Tam jsou určité problémy na straně Vojenské pojišťovny, ale fúze se připravuje a jen čekáme na definitivní platnost novelizovaných zákonů, které fúzi umožní, aniž by se jedna z těchto pojišťoven ocitla v bankrotu,“ řekl Heger.

Ministr v Mladé Boleslavi před veřejnou debatou obědval se zástupci odborné veřejnosti, například s ředitelkou Zdravotní pojišťovny Škoda Darinou Ulmanovou, šéfem Pirkova sanatoria Stanislavem Najmanem, bývalým ředitelem Klaudiánovy nemocnice Ladislavem Řípou, poslancem Janem Smutným, šéfem lékařských odborů Radkem Langerem a dalšími hosty.

„Byli jsme velmi potěšení, že pan ministr dobře hodnotil mladoboleslavskou pojišťovnu ZPŠ a že ubezpečil, že má před sebou dobrou budoucnost. Celé setkání proběhlo velmi dobře a klidně, zajímavá byla i beseda s veřejností,“ zhodnotil návštěvu za pořadatele poslanec za TOP09 Jan Smutný.

Boleslavský deník | 14.10.2011 | autor: Pavel Svačina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme