Matušina: Nejsem politická figurka, co nikdy fyzicky nepracovala

19. 10. 2017

Proč se opomíjí nebezpečí ze strany Ruska, když je dokázáno, že tato země ovlivňuje ve svůj prospěch cíleně politiku celé Evropy?

Asi proto, že přímých pamětníků předválečných poměrů v Německu je již velmi málo, a jen málokdo si tedy uvědomuje tu podobnost. Rusko má velké hospodářské problémy a z nich vyplývá napětí ve společnosti. Výbušnou situaci se proto, stejně jako kdysi v Německu, rozhodli řešit zvýšeným důrazem na vlastenectví. Z toho již dnes doslova ční všudypřítomný militantní nacionalismus, který je do dětí vtloukán již od předškolního věku. Historie opakovaně ukazuje následky takové činnosti.

Myslíte během své práce zvěrolékaře někdy na českou politickou scénu, případně na co konkrétně? Dovedete si představit, že byste se vzdal své práce a působil „jen“ jako politik, když je možné předpokládat, že se ze svého místa na kandidátce do Parlamentu dostanete? Stihnete všechny své aktivity? Jste místopředseda středočeské organizace TOP 09, zvěrolékař se zavedenou praxí a možná teď i poslanec Parlamentu. Přemýšlel jste o tom?

Samozřejmě, že není možné o těchto otázkách nepřemýšlet. Politická scéna vždy ovlivňuje jakoukoliv práci, tedy i tu moji. Nadměrná byrokracie a současné legislativní podmínky jsou nejen pro moji profesi velmi nepříznivé. I to byl jeden z důvodů, proč jsem vstoupil do politiky a začal se v ní aktivně angažovat. Vím, že pokud se stanu poslancem, budu muset omezit některé aktivity a již se na to i připravuji. I když vzhledem k věku je moje profesní kariera již na sklonku, nechtěl bych se jí vzdát úplně, ale dovedu si představit, že ji výrazně omezím.

Jaké jsou vaše představy o práci poslance? Pokud se dostanete do Parlamentu, máte tam nějaké lidi, se kterými si rád pohovoříte nebo byste si zašel s nimi na pivo? Nebo naopak, když vidíte, jak to chodí ve vrcholné politice, nelitujete, že kandidujete do Poslanecké sněmovny?

Lituji spíš toho, jak to tam chodí, a nikoliv svého rozhodnutí. Jsem dlouhodobě v kontaktu s různými poslanci napříč politickým spektrem a myslím, že mám velmi slušnou představu, jak práce poslance vypadá a jak by mohla vypadat. Rád si pohovořím s kýmkoliv, kdo je schopen přinášet konstruktivní myšlenky. Ačkoliv jsem spíš vinař, tak s takovými lidmi, bez ohledu na jejich politickou příslušnost, si rád zajdu i na pivo a příslušné návrhy prodiskutujeme.

Jaké máte priority, co se podle vás musí v naší společnosti hlavně změnit? Věříte v to, že lidé změní svůj názor na politiku a přestanou si myslet, že je „svinstvem“?

Ryba smrdí od hlavy. Proto by slušnost měla být prioritou celého politického prostředí. Teprve pak můžeme očekávat, že se zkultivuje i společnost a lidé pochopí, že politika není svinstvo. Dokud nebude politika skutečnou službou veřejnosti, ale jen výtahem k majetku či moci, nemůžeme očekávat změnu myšlení lidí. Pochopitelně bych byl rád, kdyby česká společnost byla méně konzumní, závistivá, bulvární a vulgární. Měli bychom také méně spoléhat na cizí pomoc a přestat si neustále stěžovat. Vždyť asi 85 % celosvětové populace nemá ani to, co ti nejchudší lidé mezi námi.

Změnil by vám poslanecký post nějak osobní život? Když člověk vstoupí do politiky, musí počítat s tím, že se stane osobou ostře sledovanou a propíranou. Pokud uspějete, poradíte si s tím, až na vás vytáhnout nějakou „špínu“?

Žádný člověk není bez chyby a na osobu veřejně činnou je vždy více vidět, což má logicky i dopad na osobní život. Za svůj život jsem již zažil dost osobních ataků v rozsahu od upravených faktů až po vymyšlená a lživá tvrzení. Věřím, že pokud něco takového přijde, dokážu to s přispěním rodiny a přátel opět ustát.

Proč si myslíte, že by vás lidé volili? Čím si myslíte, že můžete v celostátní politice pomoci?

Voliči by možná u mne mohli kromě otevřenosti a přímosti ocenit moje životní zkušenosti vyplývající z mnohaleté fyzické práce, z podnikání, ze společenské i politické činnosti a v neposlední řadě i činnosti profesní. Nejsem fyzicky nikdy nepracující politickou figurkou, ale člověkem, s nímž se život moc nemazlil. A pokud mne lidé nezvolí? Pak se pokusím
připravit na kariéru spokojeného důchodce.

Zajímaly by mě vaše zájmy a koníčky. Odhalte něco ze svého soukromí.

Soukromí si má člověk chránit. Nicméně mám rád hudbu a sám od mládí aktivně zpívám. Vždy mne těšil pobyt v přírodě, a proto se intenzívně zajímám o její ochranu. Kromě poklidných vyjížděk na motorce je mým dlouholetým koníčkem oblast legislativní, hlavně precizace zákonů. Právě díky posledně jmenované aktivitě jsem velmi často přicházel do kontaktu s našimi zákonodárci a snažil se jim vysvětlovat praktické dopady nových zákonů.

Martina Řehořová

Letopis středočeské TOP 09, podzim 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme