Kotková: Pracovat pro kraj? Proboha proč?

1. 10. 2020

Čekají nás volby a nás politiky čeká bilancování a zjišťování toho, co by pomohlo získat politické body. 

Ano, politika není sprosté slovo a snaha celé společnosti usilovat o změny ve svém okolí je přirozená a patří ke svobodě. O tom, že v každém z nás je kus politika přesvědčuji ráda i přes svou oblíbenou průpovídku, že politikem je každý z nás, stačí si vzpomenout, jak se snažíme přesvědčit vlastní děti, aby si správně a pravidelně čistily zoubky!

A co mne, mámu, spoluzakladatelku již druhé základní školy a političku vlastně láká na práci pro kraj? Co tam můžeme změnit? Tak si pojďme ukázat, co to může být:

  • Na kraji se schází nemalé množství informací, můžeme vytvořit platformu, která bude pravidelně a aktuálně uvádět počty volných kapacit škol a školek v kraji, tato informace může být užitečná pro plánovaní a řešení spádovosti v regionech stejně jako rozhodování rodičů, jak vyřešit umístění svých dětí do škol a školek.

  • Když už máme vyřešenou komunikaci ohledně kapacit, tak je třeba vymyslet, jak děti do těchto zařízení dopravit. V případě správné koordinace je možné podpořit vznik školních a školkových autobusů, bylo by to jistě efektivnější využití prostředků do krajské dopravy, než plošné slevy na jízdné pro všechny, i pro ty, kteří to nepotřebují.

  • Kraj může pomoci obcím s čerpáním dotací na školskou infrastrukturu. Má prostředky a snadno může mít i know how, jak si sáhnout efektivně na dotace na přestavby škol a školek, přístavby, stavby nových zařízení. Organizace takového projektu a náročnost řízení je velice složitá a spotřebovává mraky času. Tady bychom uměli obcím nabídnout pomocnou ruku.

  • Administrativní zátěž ředitelů škol a výkaznictví na kraj – toto laika nejspíše netrápí, ovšem když si uvědomíme jako rodiče, že takový administrativně vytížený ředitel pak nemá mnoho času na řízení své školy a její rozvoj, stále jen vyplňuje tabulky a nemá čas na děti, tak už jsme tzv. „doma“.  Je možné pomoci zefektivnit tyto činnosti, navrhnout takové změny zákonů, které nám všem usnadní život. Správně, i kraj může předkládat své návrhy zákonů a připomínkovat zákony.
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme