Kotková: Cením si empatie a profesionality pedagogů

4. 4. 2022

PODĚKOVÁNÍ ŠKOLÁM - UKRAJINSKÁ KRIZE

Vážené ředitelky, vážení ředitelé,

vážené učitelky a vážení učitelé.

Mám potřebu nahlas poděkovat za to, jak skvěle a profesionálně zvládáte nároky posledních dnů související s uprchlickou krizí z Ukrajiny. Nesmírně si cením, jak našim dětem i celé společnosti ukazujete empatii, profesionalitu a schopnost řešit příliv uprchíků k nám.  Tak, jak to nejlépe jde,  jak nejlépe dovedete a jak je to správně.

Vaše pomoc totiž má dopad nesmírných rozměrů a věřím, že je potřeba na ně poukázat, aby si všichni uvědomili, proč je potřeba tak nahlas a často za tento přístup děkovat.

Budoucností této země jsou její děti, vzdělání, které se jim dostává a příklady, kterých se jim dostává. Naše děti budou udávat noty příští desítky let. I proto je důležitý příklad, jaký nyní v českých školách dostávají. 

Ten příklad je o tom, že lidem se má pomáhat, že integrace a rychlé začlenění pomáhá celé společnosti zvládnout těžké časy, že i příchozí mají co nabídnout nám,  a také my se od nich můžeme něco nového naučit. Získáváme nové přátele, nové zkušenosti. 

Odměnou nám je vděčnost, ale také pomoc tam, kde už jsme sami ztráceli dech. V malých obcích, které zkomíraly, v malých městečkách, kde chyběla pracovní síla. A tady je další velké díky pro školy. Jejich rodiče cítí, že jejich děti jsou v bezpečí a jsou v dobrých rukách v okamžiku, kdy se snaží zajistit pro svou rodinu obživu. Máme být právem na co pyšní.

Ať už se s námi rozhodnout zůstat, nebo se rozhodnou vrátit, tato investice se celé společnosti mnohonásobně vrátí.

I přes všechny výzvy školství, které před námi teprve leží, přes snahu posunout své hranice, nyní se s tou aktuální výzvou perete  s hrdostí a vynalézavostí vlastní tomuto národu. 

DÍKY!

Lenka Kotková, předsedkyně regionální organizace Beroun

Štítky
Osobnosti: Lenka Kotková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme