Kolín chce v zámku inkubátor pro podnikatele

23. 9. 2011

Kolín – Kolínská radnice chce ve zchátralém zámku vybudovat takzvaný podnikatelský inkubátor. Měl by za zvýhodněných podmínek sloužit začínajícím podnikatelům, kteří sice mají perspektivní záměr, ale chybí jim zázemí. Město už na rekonstrukci požádalo o 90milionovou dotaci z evropských fondů.

Zámek ze 13. století už připomíná památku jen vzdáleně. Po válce sloužil jako pivovar, pak desítky let chátral. Po částečné rekonstrukci by tu ale mělo vzniknout 15 kanceláří pro ty, co mají nápady, ale nedostatek peněz a zkušeností. "My těmto podnikatelům poskytneme servis – ať už finanční, nebo i servis v podobě sníženého nájemného," prozradil kolínský místostarosta Jan Pospíšil (TOP 09).

V průběhu dvou let by pak měli mladí podnikatelé dokázat, že jejich projekt je životaschopný, postavit se na vlastní nohy a místo v inkubátoru přenechat dalším. Jan Pospíšil dodal, že funkce inkubátoru by měla navazovat na strategii města a na územní plán, aby firmy přinesly zaměstnanost.

Město uvažuje i o zapojení neziskových oblastí – například sociálních služeb a vzdělávání. Partnerem projektu je i kolínská Vysoká škola politických a společenských věd. "My to vidíme jako šanci pro absolventy, ale ten hlavní přínos by asi mohl spočívat už v možnosti praxí pro studenty během jejich studia," upřesnil prorektor pro vnější vztahy Jiří Kohoutek.

Pokud se městu podaří získat dotaci z ministerstva průmyslu a obchodu, mohlo by se začít stavět na konci příštího roku.

 

Reportáž Ivany Šmelové / ct24.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme