Kocourek: Programy populistů jsou prázdné jako reklama na prací prášek

19. 10. 2017

Změnila se během posledního volebního období naše politická scéna? Je situace v něčem zásadně jiná než v době parlamentních voleb 2013?

Zásadně. Masivní útok oligarchů na českou politickou a mediální scénu překvapil nejen politology svým dokonale profesionálním politickým marketingem a PR. Není vněm třeba žádných programů ani vizí. Stejně jako v reklamě na prací prášek.

Na otázku, proč kandidujete právě za TOP 09, jste v minulosti určitě odpovídal už mnohokrát. Jak vnímáte TOP 09 v kontextu dnešní politické situace? Posunula se někam, kde dříve nebyla?

TOP 09, jejímž jsem dlouholetým hrdým členem, vnímám jako moderní, sociálně odpovědnou, konzervativní politickou stranu stojící pevně na základech ideálů svobody a humanismu. Stranu plnou vzdělaných, kreativních a pracovitých lidí.

Pohybujete se v politice už řadu let. Které vlastnosti vám u politiků nejvíc vadí?

Nejvíce mi vadí prvoplánová snaha zalíbit se davu jednoduchými řešeními. Ta totiž ve složité, dynamické, až turbulentní společnosti zásadně nefungují. Mnozí lidé už ani nehledají řešení na palčivé otázky dneška. Raději rozdělují otevřenou společnost, svými fauly ničí diskusi, potlačují odlišné názory nebokritické myšlení.

Ucházíte se o poslanecký mandát. Čemu byste se rád ve sněmovně v případě svého zvolení věnoval?

Jsem ekonom. Od roku 1991 aktivně podnikám a řídím několik společností s téměř stovkou zaměstnanců. Šest let jsem pracoval jako zastupitel, z toho čtyři roky jsem byl radním Neratovic. Zkušenost k nezaplacení. Naši společnou budoucí prosperitu nespatřuji ve všudypřítomných montovnách, ale naopak ve znalostních podnicích, ve znalostní společnosti. Proto naprosto přesně vím, čemu bych se chtěl aktivně věnovat: hospodářským a ekonomickým tématům spojeným s rozvojem a podporou znalostní společnosti.

Jaká konkrétní opatření si pod tím máme představit?

Například národní výzvu Průmysl 40, kterou já sám považuji za výzvu budoucnosti, za novou filozofii, která přináší celospolečenskou změnu a zasahuje celou řadu oblastí od průmyslu, přes oblast technické standardizace, bezpečnosti, systému vzdělávání, vědy až po trh práce nebo sociální systém. Rád bych se v rámci boje se zbytečnou byrokracií v životě i podnikání zasadil o rozvoj e-Governmentu, tj. důslednou elektronizaci výkonu veřejné správy na principech služby občanům.

Kdybyste měl dát voličům před parlamentními volbami jednu jedinou radu, která by to byla?

Buďme pozitivně aktivní. Používejme to, co máme mezi ušima. Hledejme to, co nás spojuje. Ne naopak.

Martina Řehořová

Letopis středočeské TOP 09, podzim 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme