Klinecký: Nová cyklostezka spojí Český Brod se sousední obcí

19. 6. 2023
Český Brod na Kolínsku plánuje výstavbu stezky pro cyklisty a pěší do sousední obce Přistoupim. Zhruba 600 metrů dlouhé spojení má být prvním z bezpečných propojení města s okolními obcemi.

Zastupitelé na posledním jednání schválili investiční záměr. Město začne s výkupem pozemků. Odhadované náklady jsou v jednotkách milionů korun, zpřesnit je má projektová dokumentace, řekl starosta Tomáš Klinecký (TOP 09).

„Doprava na silnicích nižších tříd poslední roky výrazně zhoustla, a protože lidé se do blízkých obcí často dostávají na kole nebo pěšky, přestává to pro ně být bezpečné. Spojení do Přistoupimi je aktuálně po velmi frekventované silnici třetí třídy, zároveň je to nejkratší, proto chceme začít právě tím,“ řekl Klinecký. Město chce postupně připravovat cyklostezky také do dalších obcí a místních částí, například Liblic, Štolmíře, Zahrad, Tismic, Nové Vsi a Kounic. „Nejnáročnější je příprava, zejména výkup pozemků,“ doplnil starosta. Kdy by mohla být stezka hotová, podle něj zatím není možné odhadnout.

Návrh počítá s tři metry širokou stezkou s asfaltovým povrchem, od silnice by ji měl oddělovat zelený pás. Trasa má vést z českobrodské ulice Nad Malechovem a byla by smíšená pro cyklisty a pěší. V Přistoupimi se má napojit na silnice, které vedou k přejezdu přes silnici I/12 a dál směrem na Kostelec nad Černými lesy.

Převzato z: ČTK

Štítky
Osobnosti: Tomáš Klinecký
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme