Klinecký: Český Brod bude mít první souhrnnou knihu o své historii

17. 5. 2021

Historie Českého Brodu sahá až do 12. století. Přesto zatím město nemělo vydanou žádnou souhrnnou knihu, která by mapovala jeho dějiny do dnešních dnů. To se teď změní. Brzy vyjde titul Dějiny královského města Český Brod.
Autorem knihy je historik Vladimír Jakub Mrvík, kterého o zpracování požádala radnice. Na tvorbě publikace spolupracovalo také Regionální muzeum v Kolíně, které pro knihu bezplatně poskytlo obrazové materiály ze svých sbírek a fondů.
„Na stránkách vyprávím příběh. Zajímavý a dlouhý příběh. Příběh královského města Českého Brodu. Je to příběh složený z drobných osudů lidí žijících v tomto městě kdysi i relativně nedávno,“ řekl autor a zdůraznil, že dějiny každého města či obce nejsou jen dějinami staveb.


Tato kniha si klade za jeden z cílů posílit vztah Českobrodských ke starobylému královskému městu. Podle autora je to obzvlášť aktuální v dnešní době, kdy se do regionu doslova valí lidé, hledající nové bydliště s dobrou dojezdností do Prahy. Sama obec pak mnohé z nich už vlastně ani nezajímá.


Kniha Dějiny královského města Český Brod má 448 stran a v těchto dnech vychází v nákladu 600 kusů. „Z vydání historicky prvního obsáhlého a reprezentativního přehledu dějin Českého Brodu mám opravdu velikou radost. Touto knihou splácíme pomyslný dluh našim předkům, současníkům i samotnému městu, jehož historie je bezmála devět století dlouhá,“ uvedl místostarosta Tomáš Klinecký, který věří, že občané Českého Brodu díky této knize své město ještě více poznají a prohloubí svůj zájem o jeho minulost, současnost a budoucnost.


„Jsem moc rád, že se tohoto úkolu pan Mrvík ujal a velmi rád mu touto cestou děkuji. Poděkování patří také Regionálnímu muzeu v Kolíně i Středočeské centrále cestovního ruchu,“ dodal.


CHYSTÁ SE KŘEST


Křest knihy a setkání s jejím autorem naváže na slavnostní vyhlášení ankety Osobnost města 2021. Konat se bude v pondělí 31. května v 17 hodin v parčíku před zvonicí.


Autorem knihy je Vladimír Jakub Mrvík. Na tvorbě publikace spolupracovalo i Regionální muzeum v Kolíně, které poskytlo materiály ze svých fondů.

Převzato z: Kolínský deník

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme