Kárník: Projekt Univerzita volného času předčil naše očekávání

12. 10. 2015

V jedné „lavici“ vedle sebe sedí maminka na mateřské a devětaosmdesátiletá seniorka, za nimi pán ve středním věku a okolo nich další dvě desítky spolužáků. Nějak takto vypadá třída Univerzity volného času, jejíž zimní semestr byl zahájen 29. září na kolínské radnici. 

„Na myšlenku Univerzity volného času (UVČ) mě přivedli samotní budoucí posluchači, kteří mě upozorňovali na podobné projekty v jiných knihovnách, například v Kutné Hoře nebo v Lysé nad Labem. Začali jsme připravovat koncepci projektu a tým přednášejících, a když jsme zjistili, že podobný projekt chystá i Odborná střední škola podnikatelská (OSŠPo), vyzvali jsme je ke spolupráci,“ říká ředitel kolínské městské knihovny Pavel Kárník s tím, že do projektu se přihlásilo 41 účastníků. „Zájem předčil naše očekávání, a proto se příští rok pokusíme otevřít dvě třídy,“ dodává Pavel Kárník. 

Cyklus přednášek pod názvem Kolín v běhu staletí je věnován historii Kolína i regionu a přednášejícími jsou nejen odborníci z vysokých škol a vědeckých ústavů, ale také starosta Kolína Vít Rakušan, který je vystudovaný historik a jeho kolínské procházky po památkách jsou velmi populární. 

Přednášky, které začínají v úterý 13. října, se budou konat každé druhé úterý od 10 do 12 hodin. Na závěr přednášek se pak v lednu 2016 uskuteční krátký test a v únoru slavnostní zakončení semestru. Absolventi neodejdou s prázdnou – každý dostane písemný výtah z přednášek a certifikát o absolvování UVČ. 

Projekt je financován z poplatku účastníků semináře, jenž činí 490 korun za osobu. „Je to cena za přednášky, studijní materiály, ale i drobné občerstvení. Myslím proto, že je to docela přijatelná suma,“ soudí ředitel knihovny. Zatímco semináře v městské knihovně jsou již zcela obsazené, v kurzech pořádaných OSŠPo jsou ještě volná místa. „Například přednášky o archeologii můžeme pořádat až pro 60 zájemců, a proto se mohou ještě hlásit,“ říká Daniela Dalecká, jednatelka školy. 

I o kurzy OSŠPo je největší zájem mezi seniory, ale hlásí se i mladí lidé. Podle Dalecké lákají zejména kurzy práce na počítači, tvůrčího psaní či digitální fotografie. „Někteří lidé se hlásí i do dvou či tří kurzů, naopak o kurz angličtiny nebyl zájem – mladí mají tento jazyk povinný ve škole a ti starší už jej asi nepotřebují,“ dodává jednatelka školy. 

Jan Horák

Zdroj: 5plus2; 9.10.2015; rubrika/pořad: Kolínsko a Kutnohorsko

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme