23. 9. 2013

Dne 23. 9. 2013 zastupitelstvo Středočeského kraje opět řešilo problematické financování Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi. Jedná se o pomník z éry hejtmana Davida Ratha. Megalomanský projekt, stavba s rozpočtem 150 milionů korun na krátkodobě a nevýhodně pronajatých pozemcích a postavená podivným způsobem, může ohrozit čerpání dotací z EU pro celý Středočeský kraj.


„Hlavním bodem tohoto jednání bylo narovnání vzájemných vztahů s dodavatelskou firmou. Kvůli špatným smlouvám, nejasnému popisu víceprací a úrokům z prodlení nás odložení splatnosti vyjde na dalších 19 473 332,- Kč,“ dodává Petr Stříbrnský.


Jedná se o velmi paradoxní situaci. Na jedné straně kraj plýtvá finančními prostředky na úhradu penále a na straně druhé mnohé středočeské organizace shání každou korun na svůj provoz. Například občanské sdružení Muzejní spolek Dobříšska hledá podporu, aby mohlo vzniknout muzeum věhlasné výroby rukavic. Tento regionální projekt, jehož autoři již shromáždili rozsáhlou sbírku vzácných exponátů, se snaží udržet více než stoletou tradici řemesla ve městě. Zároveň může značně ovlivnit turistický ruch v Dobříši a blízkém okolí. To je cesta, kterou by měl kraj jít.


„Za částku, na kterou se penále vyšplhalo mohlo být takovýchto muzeí hned několik. Pevně věřím, že se otevření muzea brzy dočkáme,“ dodává Petr Stříbrnský (TOP 09), krajský zastupitel a člen komise pro kulturu a památkovou péči.

Petr Stříbrnský, místopředseda TOP 09 Středočeský kraj, zastupitel Středočeského kraje
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme