Jakob: Kultuře hodlám přidávat

3. 11. 2020


Lídr Spojenců pro Středočeský kraj Jan Jakob (TOP 09) se bude podílet na krajské vládě. Starosta Roztok převezme oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

ROZTOKY Z opozičních lavic krajského zastupitelstva do vedení úřadu. Letošní podzim přinesl Janu Jakobovi jistou satisfakci, kterou vnímá jako možnost posunout kraj mezi nejmodernější evropské regiony. „Jsem rád, že demokratické strany mají v zastupitelstvu naprostou většinu. Oceňuju též, že jsme se domluvili na široké koalici. Vnímám to jako pozitivní signál i směrem k celostátní politice. Že když se demokratické strany dohodnou, tak to jde. Naše spolupráce je zatím konstruktivní,“ domnívá se Jan Jakob.

* Kulturu jste si vybral, nebo šlo o nějakou koaliční domluvu?

Měli jsme před volbami portfolio resortů, které jsou pro nás zajímavé. Oblast kultury byla jedním z nich. Takže jsem s tím spokojený a na práci se velmi těším. Byť to vnímám jako velkou výzvu, protože kultura ani cestovní ruch na tom nyní nejsou zrovna dobře.

* Máte ke kultuře bližší vztah?

Jsem starostou v Roztokách, jejichž součástí je i Levý Hradec. První křesťanský kostel v Čechách, jsem s tím místem osobně spjatý, takže mám vztah už k té nejstarší kultuře. Navíc v Roztokách sídlí jedna z příspěvkových organizací kraje, Středočeské muzeum. Od začátku mého už desetiletého starostování jsem s jeho vedením v nepřetržitém kontaktu. A ohledně cestovního ruchu vidím velký prostor pro zefektivnění fungování Středočeské centrály cestovního ruchu (SCCR). Jsem moc rád, že se podařilo tuto část připojit ke kultuře, protože obě oblasti k sobě mají blízko.

* Co kultuře v kraji nejvíc chybí?

Určitě je dlouhodobě podfinancovaná. Proto jsem rád, a je to ukotvené v našem koaličním programovém prohlášení, že má každoročně dojít k významnému navyšování peněz na kulturu i památkovou péči.

* Kolik peněz plánujete přidávat?

Číslo říkat nebudu. Příští rok vzhledem ke stávající situaci zcela určitě dojde k ekonomickému poklesu, nicméně jsem rád, že se nebude v kultuře škrtat. Naopak, v rámci rozpočtu dojde k růstu. Já navíc věřím, že růst bude průběžný a významný. Že kultura nebude „Popelkou“, ale naopak si polepší.

* Cestovní ruch je nyní téměř na nule, jak jej chcete nastartovat?

V tuto chvíli je situace opravdu složitá. Proto je potřeba, abychom času, než se zlepší, využili. Musíme být připravení, abychom se rychle dostali na úroveň nejlepších regionů v Česku, ale i v Evropě. Je třeba do kraje přitáhnout nejen tuzemské, ale i zahraniční návštěvníky.

* Máte plán, jak a na co je nalákat?

Samozřejmě si myslím, že stejně jako táhly před krizí, budou také po krizi lákat turisty nejznámější památky. Ať už jde o Karlštejn, či Kutnou Horu. Je ale třeba klást důraz i na méně známé lokality. Klienty můžeme přitáhnout různými balíčky pro mladé rodiny, bezdětné až po seniory. Zároveň bych rád využil moderních technologií.

* Jak by to mělo v praxi vypadat?

Operátor ICT ve spolupráci s magistrátem připravuje aplikaci Prague visitor card (Pražská turistická karta). Turistům vytipuje a nabídne balíček, který bude zohledňovat jejich preference, ten si pak zájemci koupí. Dokonce jim aplikace naplánuje trasy. Něco podobného si představuji i pro Středočeský kraj. Zatím jsem s Prahou nejednal, ale vůbec nevylučuji, že bychom se k tomu projektu připojili. Případně sami zavedli něco obdobného.

* Kdy máte v plánu s tím začít?

Byl bych rád, abychom na to byli připravení, jakmile nynější krize odejde. Chci v cestovním ruchu takové prvky využít co nejdříve. Jde hlavně o komfort turistů v tom smyslu, že si zvolí, co je zajímá, a nemusejí nic složitě vyhledávat. Může jít o tradiční kulturní památky, vyžití u vody, speciální akce.

* Podpoříte i akce, jako byl předloňský sraz Harley Davidson?

Když se poměrně známá kauza se soukromou společností probírala, tak jsem z opozičních lavic angažmá hejtmanství hlasitě kritizoval. Rozhodně nejde o typ akce, které bych chtěl do budoucna podporovat. Systém podpory musí být transparentní, mít pravidla. Jsou mimořádné akce, které souvisejí s výročími naší státnosti, tomu rozumím. Nicméně podpořit narozeniny byť významné, ale americké společnosti, a navíc tak vysokou částkou, si představit nedovedu.

* Chystáte nějaké manažerské změny v muzeích či galeriích?

Momentálně nic takového neplánuji. I tam, kde byli někteří kvůli nějakým nesrovnalostem pověřeni řízením, tak nyní na postech nejsou. Naopak přišli noví lidé, kteří musí dostat příležitost, aby situaci zlepšili a vyjasnili. Mám na mysli například kladenskou knihovnu. Samozřejmě že když někdo z vedoucích pracovníků odejde, vypíšeme otevřené výběrové řízení. Chtěl bych s kolegy spolupracovat a budu rád, pokud budou kreativní a inovativní. Protože až nynější krize přejde, budeme to potřebovat.

* Už jste si převzal agendu od svého předchůdce?

V zásadě ano. Vážím si toho, že se mi pan Karel Horčička (dosavadní krajský radní pro kulturu a památkovou péči) sám ozval. Musím jeho přístup velmi ocenit. To nejdůležitější jsme si řekli, předal mi informace o rozdělaných projektech. Zažil jsem už různá předávání funkcí, ale panu Horčičkovi musím za jeho přístup opravdu poděkovat.

* Zůstanete dál starostou Roztok?

Zůstanu, nicméně právě se domlouvám s kolegy v městské radě na určitých změnách. Přenastavím to tak, abych zvládl obě role. Jinými slovy, na zastupitelstvu brzy navrhnu, abych se stal z uvolněného starosty neuvolněným. Kolegům v Roztokách předám některé z mých gescí.

Region vydání: Mladá fronta DNES - střední Čechy

Autor rozhovoru: Marek Kočovský, MF DNES

Štítky
Osobnosti: Jan Jakob
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme