I. poliklinika: Pro prodej nehlasovalo zastupitelstvo, ale koalice ODS a ČSSD

27. 2. 2014

Bývá nedobrým zvykem připisovat si zásluhy celku, a na celek přenášet negativní následky vlastních rozhodnutí. Někteří veřejní činitelé jsou v tom velmistři. Poslední ukázku takového chování předvedl bývalý příbramský starosta a současný hejtman Josef Řihák (ČSSD).

Poté, co budovu I. polikliniky v Příbrami před několika dny obstavila policie, Řihák prohlásil, že o prodeji tohoto objektu v minulosti rozhodlo příbramské zastupitelstvo.

Připomeňme si, jak to ale tehdy bylo:

Rozhodla koalice ODS a ČSSD

Prodej I. polikliniky v Příbrami schválila výhradně koalice ODS a ČSSD. V příbramském zastupitelstvu zasedají i jiné politické subjekty a například TOP 09 byla zásadně proti prodeji.

V ulicích protestovali občané

Proti prodeji I. polikliniky se vzedmula velká vlna veřejné kritiky. Připomeňme, že do příbramských ulic vyšlo několik stovek občanů, kteří protestním pochodem (v Příbrami největším od listopadových událostí v roce 1989) dali najevo, že nesouhlasí s podivným prodejem.

O budovu se stále zajímá policie

Klub zastupitelů TOP 09 upozorňoval na všechna rizika, která byla spojená s převedením polikliniky. Ta se postupně naplňují a o polikliniku se od samotného prodeje prakticky nepřetržitě zajímá policie a státní zastupitelství.

Omezila se zdravotní péče pro občany

Město Příbram se rozhodnutím zastupitelů ODS a ČSSD v podstatě zbavilo fungujícího zdravotnického zařízení v centru města. Po prodeji odešla drtivá většina lékařů a budova je nyní prakticky prázdná. Tím se zhoršila dostupnost zdravotní péče některých obyvatel Příbrami.

Neobvyklé vztahy politiků a podnikatelů

Některá média upozorňovala na nadstandardní vztahy někdejšího starosty s lidmi spojenými se společností Triticum, která zvítězila ve výběrovém řízení.

Poškození pověsti Příbrami

Kauza prodeje I. polikliniky na dlouhou dobu poškodila Příbram nejen v očích části příbramské veřejnosti, která radnici vinila z klientelismu, ale také v pohledu investorů a podnikatelů, kteří se chtěli ucházet o veřejné zakázky. 

Příjmy městského rozpočtu poklesly

Městskému rozpočtu se prodejem snížily vlastní příjmy z nájmu, které měly stabilní základ. Radnice dlouhodobě lékařům nezvyšovala nájem na rozumné úrovni, čímž se mohl a měl vytvářet rezervní fond pro případ budoucí opravy. Město musí být řádným hospodářem, který svůj majetek zvelebuje, nikoliv že jej nechá vybydlet a pak prodá za zbytkovou cenu.

Nikdy nevysvětlené důvody prodeje

Tehdejší vedení města nikdy občanům řádně nevysvětlilo, proč bylo nutné budovu prodávat tak rychle a za tak podivných okolností.

Rozpor politických prohlášení a činů

Někdejší starosta Řihák argumentoval, že v Příbrami byla privatizována III. poliklinika (firmě Ravak) a nedošlo k omezení lékařské péče. Toto tvrzení je pikantní od politika strany, která dlouhodobě vystupuje jak proti privatizaci zdravotnictví, tak byť jen drobné finanční spoluúčasti pacienta. Připomeňme, že jediný Středočeský kraj obcházel donedávna pravomocné rozhodnutí soudu o tom, že kraje nemají za své pacienty hradit zákonné zdravotnické poplatky. Vidíme v tom jednoznačný rozpor slov a činů.

Špatné zprávy pro majitele

Chybné rozhodnutí zastupitelů ODS a ČSSD uvrhlo do nejistoty nového majitele, společnost Triticum. Vše šetří policie a může se prokázat nezákonné jednání, ale v současnosti je třeba pohlížet na firmu prizmatem presumpce neviny. Firma investovala značnou finanční částku, a nyní nemůže s nemovitostí nakládat.

Další osud budovy nejasný

Jelikož je objekt prakticky prázdný, nepřináší svému majiteli dostatečné příjmy pro nutnou investici. Navíc se zvažuje i vystěhování zdejší protialkoholní léčebny, hrozí tedy, že nemovitost v centru Příbrami bude dále chátrat. 

Petr Vácha, Václav Švenda a Petr Stříbrnský (MO TOP 09 Příbram)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme