Do středočeských nemocnic tečou miliardy korun. Bez koncepce

30. 6. 2016

Středočeský kraj se právě probudil. Aby mohly krajské nemocnice žádat o dotace z Evropských strukturálních fondů, musí žadatel – nemocnice, předložit koncepci rozvoje zdravotnictví Středočeského kraje. Po osmi letech tedy kraj ušil horkou jehlou koncepci rozvoje zdravotnictví. Jak sami zástupci kraje přiznali, smyslem dokumentu není nastartování koncepčního rozvoje zdravotnictví, ale pouze uspokojení dotačních požadavků.

 „Poslední pokus o vypracování strategie zdravotnictví se odehrál v období 2004 – 2008, nebyl však zastupitelstvem schválen, pouze vzat na vědomí. Za dalších osm let nebylo vedení kraje schopno předložit žádný materiál, podle kterého by se mělo středočeské zdravotnictví dlouhodobě rozvíjet. “ uvádí kandidát na hejtmana a lékař Petr Tiso (TOP 09), a pokračuje: „Středočeským krajským nemocnicím chybí promyšlená spolupráce s pražskými nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami. Investice často vyžadují příliš vysoké provozní náklady, jen nové pavilony jsou dotovány sty miliony ročně. Situaci nezlepší ani vynucená krajská zdravotnická strategie 2014 – 2020 kvůli možnosti čerpání peněz z EU, která je zpracovaná jen formálně.“

Je neuvěřitelné, že z prostředků kraje a externích zdrojů byly do středočeských nemocnic investovány miliardy korun, a to bez přijaté strategie. „Jde o fatální selhání vedení kraje, neboť vydávat po celé roky takové finance do nekoncepčně řízeného systému nemá nic společného s efektivitou a transparentností“, říká Petr Tiso.

„Možná také proto se odehrály kauzy krabic s vínem, možná proto chybí peníze na další oblasti, o které se má starat kraj – např. dopravní infrastrukturu, střední školy či regionální rozvoj. Možná proto chybí peníze i na odměňování středočeských zdravotníků. Letité nekoncepční řízení krajského zdravotnictví chceme po krajských volbách zásadně změnit,“ uzavírá lídr kandidátky TOP 09 Petr Tiso.

Natálie Červencl Tomková, krajská manažerka TOP 09 Středočeský kraj

V Praze, 29. 6. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme