Czernin: V Senátu jsme podpořili korespondenční volbu

23. 7. 2021

Zavést pro Čechy žijící v zahraničí korespondenční hlasování při volbě poslanců a prezidenta má senátorská volební novela, kterou dnes horní komora v prvním kole podpořila. Nornou se nyní budou zabývat senátní výbory. Poté Senát normu pošle ke schválení Sněmovně až v povolebním složení.


Volební novelu předložilo pět desítek senátorů v čele s Markem Hilšerem z klubu Starostů a Tomášem Czerninem (TOP 09). Novela, pod níž jsou podepsáni i všichni členové vedení horní komory, by podle návrhu měla platit od příštího roku. Česko je podle předsedy senátní krajanské komise Czernina jednou z posledních pěti zemí EU, které zatím hlasování poštou uzákoněno nemají.


Hlasování poštou by mohlo podle Czernina využít na 600.000 Čechů, kteří v cizině žijí trvale, nebo tam odjeli za prací či studiem. Podle současných pravidel mohou hlasovat jen na velvyslanectvích, což je časově i finančně nákladné pro krajany, kteří žijí daleko od jejich sídel. Senát se o zavedení korespondenčního hlasování snaží dlouhodobě.

"Čeští občané žijící v zahraničí jsou odvážní, samostatní, většinou vzdělaní lidé, kteří milují naši vlast a dělají ve světě České republice dobré jméno. Taky od nich do naší země přichází hodně peněz. To, po čem touží, je možnost volit korespondenčně. 20 let o to usilují a stále je jim to odmítáno. Současná vláda dokonce měla korespondenční hlasování ve svém programovém prohlášení. Zákon byl připraven ale skutek utek. Vláda ho nezařadila na program," uvádí Tomáš Czernin.

Senát do Poslanecké sněmovny návrh odeslal již třikrát. "Věříme a doufáme, že po podzimních volbách bude zásadně jiné složení Sněmovny a konečně se to podaří! Je ostudou České Republiky, že je jednou z posledních pěti zemí v Evropě, která svým občanům v zahraničí neumožňuje volit korespondenčně," říká Czernin.

Převzato z: Aktuálně

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme