ČSSD a KSČM nezvládají řídit rozvoj Středočeského kraje, místo toho jej vracejí do dob minulých

3. 5. 2016

Možná náhodou, nebo záměrně, podepsal u příležitosti Svátku práce 1. května hejtman Středočeského kraje Miloš Petera s provinčním tajemníkem Komunistické strany Číny Wang Tung-mingem Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a provincií Sečuán. Krajská koalice ČSSD a KSČM už po osmi letech vládnutí nezastírá, jakým směrem vede náš kraj.

Miloš Petera po vzoru prezidenta věnuje čím dál větší pozornost Číně. Na jeho osobní okouzlení komunistickou velmocí ale doplácí Středočeský kraj. Na jeho běžnou správu a rozvoj mu již nezbývá čas. Vedení kraje i kvůli nadbíhání čínským soudruhům dosud nebylo schopno připravit strategie pro důležité oblasti. Místo toho pořádají hostiny na superluxusním Chateau Mcely pro komunistické činovníky. Přitom je jasné, že čínské montovny naši životní úroveň nezlepší. ČSSD a KSČM zjevně nechápou, že skutečné priority rozvoje našeho kraje jsou jinde.

Důkazem je totální selhání při přípravě strategie rozvoje zdravotnictví ve Středočeském kraji, které bylo předloženo v dubnu 2016. „Krajští představitelé zjistili, že pro získání dotací z Evropských fondů potřebují mít zpracovanou Strategii rozvoje zdravotnictví ve Středočeském kraji v letech 2014 až 2020. Proto narychlo zadali vypracování tohoto dokumentu externí firmě a za 180 stránek obecného textu zaplatili 1,8 mil. Kč. Za takto vysokou částku se zpracovatel ani neobtěžoval dokument koordinovat nebo alespoň konzultovat s řediteli krajských nemocnic. Přitom je jeden z ředitelů dokonce předsedou Výboru pro zdravotnictví Středočeského kraje. Komunistická radní Fialová svou práci dlouhodobě nezvládá a hejtman Petera jí přesto nechává volnou ruku. Místo toho, aby kraj řídil zdravotnictví, platí pouze ztráty nemocnic,“ říká místopředseda středočeské TOP 09 Marian Klásek, který situaci na krajském úřadě dlouhodobě sleduje.

Názor prezidenta Zemana je pro politiku kraje ovšem čím dál důležitější i v jiných oblastech. Poté, co se prezident vyjádřil proti stavbě přehrady na Křivoklátsku, se náhle změnil i celkem vstřícný postoj kraje k tomuto projektu prezentovaný náměstkem hejtmana Markem Semerádem. „Nevím, jestli projekt obří přehrady na Berounce, která by zcela zničila nádherné údolí v délce zátopy až 38 km, je míněn vážně, nebo jenom jako nátlak na obce, aby souhlasily se vznikem Národního parku Křivoklátsko. Nechápu, jak v 21. století může náměstek hejtmana pro životní prostředí o něčem takovém byť jen uvažovat,“ dodává Marian Klásek (TOP 09).

Natálie Červencl Tomková, krajská manažerka TOP 09 Středočeský kraj

V Praze dne 3. 5. 2016

Přílohy
PDF ČSSD a KSČM nezvládají řídit rozvoj Středočeského kraje, místo toho jej vracejí do dob minulých.pdf (326.2 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme