Českobrodští vědí, proč třídí elektro

8. 8. 2019

Sběrný dvůr v Českém Brodě začal přijímat vysloužilé solární panely. Opět tak rozšířil už tak dost široký sortiment zařízení, která přijímá k recyklaci nejen od českobrodských občanů, ale i z širokého okolí.

Český Brod se dlouhodobě věnuje recyklaci použitého elektra a spolupracuje s neziskovou společností Asekol, která mu vydala tzv. certifikát environmentálního vyúčtování. Podle něj lze vyčíslit kolik elektrické energie, ropy, uhlí, primárních surovin nebo vody recyklace elektrospotřebičů ušetří. Například v loňském roce Českobrodští předali k recyklaci více jak 24 tisíc kilogramů elektra a tím ušetřili téměř 23 tisíc litrů ropy, 381 MWh elektrické energie, 1615 metrů krychlových vody a více než 12 tun primárních surovin.

"Občané sem mohou přivézt veškeré elektro. To znamená televize, monitory od počítačů, počítače, klimatizace, solární panely a tak dále," řekla Marcela Dubová, vedoucí sběrného dvora.

Ze sběrného dvora v Českém Brodě pak odložené elektrospotřebiče nebo solární panely vykupují firmy specializované na recyklaci tohoto typu odpadu. A proto si dvůr na sebe dokáže i částečně vydělat.

"Sběrný dvůr v našem městě provozuje příspěvková organizace města - Technické služby - které město přispívá ročně na provoz příspěvkem zřizovatele. To je ale příspěvek, ze kterého je financována veškerá činnost Technických služeb. A k tomu mají Technické služby samozřejmě vlastní příjmy, mimo jiné také z prodeje vytříděného odpadu. Takže město v podstatě provoz toho sběrného dvora nijak zvlášť nezatěžuje," řekl Tomáš Klinecký, místostarosta Českého Brodu.

"Tento sběrný dvůr je pro Technické služby nenáročný, jelikož je to samoobslužný dvůr, kde občan akorát uloží ten materiál podle pokynů obsluhy," řekl Miroslav Kruliš, ředitel Technických služeb Český Brod.

Finanční efekty třídění a recyklace odpadu pak poznávají i samotní občané. Čím více třídí, tím méně musí město platit za odvoz směsného odpadu a může tak lidem snížit poplatky.

zdroj: praha tv

Štítky
Osobnosti: Tomáš Klinecký
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme