Aquapark: Největší investice posledních desetiletí

13. 9. 2018

Jedním z kardinálních rozhodnutí nového zastupitelstva bude, zda kompletně rekonstruovat příbramský aquapark. Současná koalice k tomu položila základy tím, že připravila podklady do fáze výběrového řízení. Nové zastupitelstvo ještě může zatáhnout za brzdu. „Nemyslíme si však, že to bude brzda záchranná, ale spíše brzda rozvoje Příbrami. Nový aquapark Příbram jednoznačně potřebuje,“ říká radní Petr Vácha. Zastánci rekonstrukce aquaparku, která je natolik kompletní, že se v zásadě blíží nové stavbě, argumentují důvody provozními, ekonomickými a uživatelskými.

Z provozního hlediska je celý komplex za svou životností. Části strojního vybavení nebo interiéru musely být za miliony korun vyměněny už před lety, a přitom šlo pouze o „látání děr“, což úzce souvisí s ekonomickým aspektem rekonstrukce. Vlivem nedostatečných izolací, zatékání do konstrukce budovy i materiálového složení, které v době vzniku areálu neodpovídalo současným potřebám, dochází každoročně k velkým ztrátám při provozu. „Pohybují se kolem šesti milionů korun a žádné dílčí opatření nedokáže tuto ztrátu podstatně snížit,“ konstatuje místostarosta Václav Švenda. Dodává, že pokud se aquapark nechá v tomto stavu, bude nejspíš nutné jej v následujících letech uzavřít – z důvodů havarijních i finančních.

Třetí sada důvodů pro rekonstrukci je nejdůležitější pro občana a návštěvníka aquaparku. Za posledních čtyřicet let, kdy aquapark funguje, se naprosto zásadně proměnily požadavky široké veřejnosti. Vlivem nízké atraktivity služeb i vybavení nepřitahuje aquapark takovou pozornost návštěvníků, a navíc musí konkurovat podobným zařízením v bližším nebo vzdálenějším okolí. „Příbram si zaslouží kvalitní vodní centrum pro sport, trávení volného času a relax,“ míní Petr Vácha. Podle současného návrhu by nový aquapark měl mít část plaveckou, saunovou a zážitkovou.

Kalkulovaná částka před vypsáním výběrového řízení se pohybuje kolem 300 milionů korun, je však možné, že se ještě sníží díky konkurenčním nabídkám stavebních firem. Město, které je finančně aktuálně ve velmi dobré kondici a počátkem roku 2019 bude bez jakéhokoliv úvěrového zatížení, si může dovolit rekonstrukci částečně financovat prostřednictvím úvěru se splatností přibližně 15 let. „Za důležité považuji, že podle velmi opatrných propočtů a zkušeností z jiných měst by nový aquapark měl minimálně umazat každoroční ztrátu, ale pravděpodobně i generovat nový zisk,“ říká Václav Švenda. Už v případě, že podaří pouze umazat šestimilionovou ztrátu současného aquaparku bez jakéhokoliv dalšího zisku, tak městský rozpočet bude zatížen jen takovými splátkami úvěru, na které byl po mnoho předchozích let zvyklý.  Navíc příklady mnoha měst – a současné vedení radnice navštívilo nebo se detailně seznámilo s ekonomickou situací několika nových aquaparků – vypovídají o tom, že rekonstrukce se městům vyplatily. Lepší služby společně s vyšší návštěvností vedou k vyšším příjmům provozovatelů, kterými jsou často městské organizace, jako je tomu v Příbrami.

 

TOP 09 Příbram

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme