Valentová: ZUŠ podporuje rozvoj individuality našich dětí

2. 10. 2017

Součástí naší vize je podpora základních uměleckých škol, které jsou nezastupitelným a unikátním systémem moderního vzdělávání. Může se to zdát jako banalita, ale pro naši společnost má tato podpora nezpochybnitelný význam. Jako pravicová strana podporujeme rozvoj individuality každého člověka a základní umělecké školy představují půdu, kde se tento rozvoj může svobodně odehrát.

Umělecká tvorba je velmi významným produktem naší země. Na tomto úspěchu se největší měrou podílejí  právě ZUŠ. Umělecké vzdělávání dětí i dospělých na našich zuškách nemá dnes v evropském ani ve světovém měřítku obdobu.

Jako ekonomka ZUŠ Mladá Boleslav mohu říct, že je o umělecké studium na uměleckých školách velký zájem a ty tak často nestačí naplnit poptávku. Kromě toho, že studium bývá rodinnou tradicí a důležitou příčkou na hodnotovém žebříčku rodiny, je považováno za kvalitní a smysluplné vyplňování volného času našich dětí. Nemluvě o tom, že slouží jako prevence sociálně patologických jevů a samozřejmě i jako zábava.

Studium má své vzdělávací a výchovné cíle. V první řadě je jejich úkolem vzdělávat děti a mládež v různých oborech a při tomto bohulibém procesu též podchytit ty nejtalentovanější. I pro ty nadané se dlouholeté studium stává často náročnou etapou jejich života, kdy talent musí být podporován pílí. Ti nejnadanější se pak stávají ve svém oboru profesionály. Téměr každý umělec začínal svou kariérní dráhu na ZUŠ.

Existuje hrozba redukce nebo dokonce úplného zrušení těchto škol. Výuka by pak bezesporu pokračovala, ale přešla by do soukromé sféry. S tím by ovšem vyvstalo mnoho problémů, jako je výše školného, kvalifikace pedagogů a garance úrovně vzdělávání.

Proto se TOP 09 rozhodla činnost ZUŠek podporovat, aby těmto školám zůstala stabilní pozice v soustavě škol při zachování autonomie každé školy dle potřeb jejich pedagogů a žáků. Talent nelze měřit penězi, potřebujeme stabilní zakotvení základních uměleckých škol v našem vzdělávacím systému. A přesně toho je TOP 09 garantem.

jana valentová, ekonomka zuš a kandidátka do psp čr 2017

Volby: